- 2012. január 15., 13:00
3100 kiállító 20 ezernél is több terméket jelentett be, mégis kevés volt az igazi újdonság.

3100 kiállító 20 ezernél is több terméket jelentett be, mégis kevés volt az igazi újdonság.

Legalábbis az olyan, amire azt mondjuk, hogy na, ez aztán valami. Persze a legnagyobb gyártók, mint például az LG, a Samsung, a Sony, a Sharp, a Panasonic vagy a Toshiba, százával jelentették be új termékeiket (ha külön típusnak számítjuk az azonos sorozatba tartozó tévéket, notebookokat), de ők ezt mindig így szokták: januárban felvázolnak egy koncepciót és egy termékportfóliót, amit aztán az év során kisebb-nagyobb változtatásokkal szépen piacra is dobnak.

Mivel a Geeks.hu profiljába leginkább a szórakoztatóelektronika tartozik, a legnagyobb figyelmet természetesen az ebbe a kategóriába tartozó termékeknek szenteltük. 2012-t majd minden gyártó szerint az fogja meghatározni, hogy mi hogyan vagyunk képesek kommunikálni az eszközeinkkel (hangvezérlés, gesztusok), illetve, hogy azok hogyan képesek egymással kapcsolatot létesíteni.

Minden kapcsolódik – ez is lehetne a mottó, kár, hogy ezt a Microsoft már 2009-ben ellőtte (persze a Windowszal a középpontban). A tévés iparágat idén előremozdító „trendek” a 3D és az okostévé lesznek, ami nem jelent igazi változást az elmúlt évekhez képest. Ezek mellé bejön természetesen új technológiaként az OLED, valamint az is, hogy az LCD-gyártók is a hatalmas képméretek (és vele együtt a 4K×2K felbontás) felé mozdulnak el, azonban nagyon az a gyanúnk, hogy az ilyen jellegű termékekkel a vállalatok egyelőre csak egy szűk rétegek tudnak majd megszólítani.

Az LG 55 colos OLED-tévéje

Az viszont teljesen biztos, hogy az elkövetkezendő években az okostelefonok szerepe kiteljesedik, és már nemcsak a szigorúan vett kütyükre lehet majd velük rákapcsolódni, hanem az olyan háztartási eszközökre is, mint a hűtő, a sütő vagy éppen a mosógép. Ezekre láttunk példát már a mostani CES-en is, azonban kell még két-három év, mire az ilyen jellegű kapcsolódási lehetőségek széles tömegeket is el tudnak érni.

Az OLED-tévéket nem számítva eléggé unalmas tévéfelhozatal mellett szerencsére több prototípust is láttunk, amelyek közül a Sony Crystal LED tévéje tetszett nekünk a legjobban, 6 millió apró LED-et belepakolni 55 colba mégiscsak valami – de persze az is sokat nyomott a latba, hogy a Sony vagy a Haier szemüveg nélküli 3D-tévéit vagy éppen a Sharp 8K×4K-s tévéit már korábbi kiállításokon is láttuk.

A mobiltelefonokat tekintve a felhozatal, ahogyan vártuk, nem volt különösebben érdekfeszítő, mert Las Vegasban zömmel olyan termékek mutatkoztak be, amelyeket Európában már bejelentettek – csak éppen az USA-ba LTE-s változatok kerülnek be belőlük. Ilyen volt például a Samsung Galaxy Note is. Ami érdekes, az az, hogy táblagépből végül messze nem volt annyi érdekesség, mint amennyire számítani lehetett, ráadásul ami lett volna, az meg nem is kerül igazán bemutatásra – gondolhatunk itt például a 701-es ASUS Transformerre, amelyet a CES alatt jelentett be az ASUS úgy, hogy értékelhető standja nem is volt a kiállítási területen (csak a 8-án és 9-én megszervezett eseményeken volt jelen a gyártó).

A hordozható számítógépek esetében az ultrabook kategória egyértelműen hengerelt, de a gépek még így sem kaptak nagy hangsúlyt a legtöbb cégnél, egyszerűen azért, mert a tévéket, Blu-ray lejátszókat többnyire mindenki előbbre valónak tartotta. Meg aztán a helyzet ugyanaz, mint a netbookoknál volt, ha a specifikáció kötött, akkor nagyon egyetlen gyártó sem tud újítani, így a gépek között hatalmas különbségek csak dizájnban vannak, teljesítményük nagyjából egyezik – de azért természetesen néhány ultrabookot megnéztük, nélkülük nem lett volna teljes a beszámolónk.

Ami valamennyire meglepő volt, az az, hogy az autógyártók ilyen szép számmal kilátogattak: az Audi, a Mercedes, a KIA és a Ford is saját standon mutatta be újdonságait, persze alapvetően nem autókra kell gondolni, hanem kiegészítő rendszerekre. A CES a jövőben várhatóan még jobban elmegy ebbe az irányba, legalábbis a CEA-hoz beérkezett 2013-as foglalások (pl. BMW is) ezt mutatják. A szervezőnek a Microsoft távozása után (még, ha más kiállítókon keresztül biztosan jövőre is itt lesz a redmondi vállalat) szüksége is lehet patinás nevekre, hogy a show presztízse ne csökkenjen.

CES 2013 számokban

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a CES 2012 sikeres volt, 3100 kiállító és több, mint 153 ezer látogató volt jelen Las Vegasban, amivel a CEA adatai alapján az eddig legnagyobb CES volt a show 44 éves történetében. Jövőre ezt igen nehezen lehet majd felülmúlni, mert az időzítés a mostanihoz hasonló lesz (kiállítási napok kedd és csütörtök között), kiállítási terület pedig nincs több (illetve van, de a CEA valószínűleg nem akarja a mostaninál is jobban szétaprózni a rendezvényt.)

CES 2013 január 8-11. között, a tervek szerint jövőre is itt leszünk. Már csak 348-at kell aludni.

Hozzászólások