- 2012. január 20., 09:22
Széles portfólió az ablakmosótól a porszívó robotig. A CES-en megnéztük az iRobot egyik legnagyobb kihívóját.

A 2000-ben alapított kínai Ecovacs a TEK Electronic Co., Ltd. takarító robotok kifejlesztésére specializálódó leányvállalata. Az iRobot után az Ecovacs kínálja a legtöbb különböző típusú takarító robotot, így a jelenlegi kínálatban két légtisztító, két ablaktisztító és öt porszívó robot található. Ezek többségét a CES-en is meg lehetett nézni.

Úgy tűnik, hogy a légszennyezés valóban komoly probléma Ázsiában, hiszen több ottani cég is kifejlesztett az otthoni levegő tisztítására alkalmas, a lakásban önálló mozgásra képes robotot. Az Ecovacs kínálatában jelenleg két ilyen szerepel. Az A320-as és az A330-as modellek lényegében azonosak, az egyetlen különbséget az jelenti, hogy az A330-as a felső részét képes közel egy méteres magasságig emelni. Ennek köszönhetően az A330-as nem csak a talaj közelében, hanem derékmagasságban is tisztíthatja a levegőt. A robot a lakásban mozogva megkeresi a legszennyezettebb területet, hogy a tisztítást a szennyezés feltételezett forrásánál kezdhesse el. Ha végzett, vagy az akkumulátora lemerült, akkor a porszívókhoz hasonlóan visszatér a dokkolóhoz, és újratölti az akkumulátorát.


A légszűrés egy három lépcsős folyamatban történik: a legfelső szűrő a nagy részecskéket szűri, a középső egy aktív szenes szűrő, a harmadik pedig egy 0,3 mikronos méretig dolgozó finom szűrő. A szűrők kimoshatók, így többször is újrahasznosíthatók.


Az Ecovacs ablaktisztító robotja otthoni és kisebb üzleti felhasználásra készült. A robottal az ablakok akár minden héten letisztíttathatók, így azok nem koszolódnak el nagy mértékben. A robot egy feltöltéssel egy órát üzemel, ezalatt kb. 9,3 m²nyi ablak tisztítható le.

A robotban nincs tisztító folyadék tároló, így nem képes ablakmosó folyadékot adagolni a törlőkendőkre, de ha azokat előre átitatjuk a megfelelő folyadékkal, akkor nedves tisztításra is alkalmas.

A robot első generációja akkumulátorról üzemelt, de már kész a második generációs modell, ami elektromos kábelt húz maga után, így akár 9 m²-nél nagyobb felületek tisztítására is alkalmas. A robot két részből áll, ezek az üveg két oldalán egymással szemben dolgoznak. A két egységet állítható erősségű mágneses tér tartja együtt. Az Ecovacs jelenleg a robot harmadik generációján dolgozik, aminél nem lesz szükség mindkét egységre, mert a robot ellenoldali darab nélkül is képes lesz az üvegfelületen maradni. Az új modellre viszont 2013 végéig vagy 2014 elejéig várni kell.

A porszívó robot kínálat 200 dollártól 600 dollárig lefedi a teljes piacot. A legdrágább modell, a Deebot (nálunk Deepoo) D76, olyan dokkolóval rendelkezik, ami az akkumulátor feltöltése előtt minden alkalommal átszívja a robot portartályának tartalmát a dokkoló nagyobb tartályába, így a robot akár hetekig is működhet anélkül, hogy ki kellene üríteni azt. A dokkoló tetején lévő nagyobb tartály egyébként levehető, és a megfelelő kábel és csövek csatlakoztatása után hagyományos porszívóként használható a robot által nem elérhető területek (pl. lépcsők vagy szűk helyek) tisztításához. A robotból karácsony előtt óta dolgozik nálunk egy mintapéldány, így hamarosan részletesen is be tudunk számolni a tudásáról.

Az Ecovacs jelenlegi robotjai véletlenszerűen járják be a lakást, de cég mérnökei dolgoznak egy szisztematikusan mozgó roboton is. A cég az iRobothoz hasonlóan azt állítja, hogy a jelenlegi robotokban használt algoritmusok túl sokszor hagynak érintetlenül sávokat, így a véletlenszerű mozgás egyelőre hatékonyabb. Az Ecovacs reméli, hogy 2013 első feléig el tudja készíteni saját szisztematikusan takarító robotját. Ezen túlmenően a vállalat egy nedves törlőkendővel takarító roboton is dolgozik, de ennek megjelenéséről nem árult el a cég képviselője részleteket.

A cég fent említett termékei Kínában már kaphatók, a porszívó robotok pedig már Magyarországra is megérkeztek. Az ablaktisztító és légtisztító robotok bevezetése Európában idén várható.

Címkék
Hozzászólások