- 2012. január 20., 10:00
Az iRobot idén szerényen vett csak részt a CES-en, de a tárgyalójukban lehetőséget kaptunk az AVA kipróbálására.

Az iRobot idén igencsak szerény formában volt jelen a CES-en. Nagyobb kiállítótér helyett mindössze néhány apró tárgyalót béreltek a déli csarnok végében. Az új Roomba és Scooba modellek tavalyi bejelentése óta a figyelmüket ezeknek a robotoknak a nemzetközi bevezetése kötötte le. A robotok életciklusa egyelőre még nem hasonlítható a tévék, mobiltelefonok vagy fényképezőgépek rendkívül gyors frissítési ciklusához, így a tavaly bejelentett 700-as Roomba és 200-as Scooba sorozatok még újnak tekintendők.

Nem különben a tavalyi CES sztárjának is számító AVA (ejtsd Éva) robot, ami az iRobot által használt technológiák demonstrálására, tesztelésére és fejlesztésére készült prototípus. A folyamatos térképezéssel és azon belül helymeghatározással rendelkező robot érzékelők arzenáljával van felvértezve.

Az iRobot AVA alapja egy háromszög alakú talp, amit minden oldalról benyomódó ütközésérzékelők borítanak. Ezek a legegyszerűbb szenzorok a roboton, de ritkán van rájuk szükség, mert az AVA a többi érzékelőjének hála, elég stabil ismeretekkel rendelkezik a környezetét illetően.

Ezeknek az ismereteknek a megszerzésében a legnagyobb szerepe valószínűleg a 2D-s lézernek van, ami a távolságok folyamatos mérésével ismeri fel a robot körüli akadályokat. Az olyan tárgyakat, amelyek a lézerszkenner kb. 20 cm-es magasságában nem képeznek (folyamatos) akadályt, azokat többnyire a talpból felfelé néző ultrahangos távolságmérők ismerik fel. Ilyen akadály például egy asztal, aminek a lábai között elvileg el lehetne menni, de az asztallapba a robot beleütközne (magasra emelt felső résszel legalábbis biztosan).

A felső fej rész magassága a középoszlop hosszának változtatásával állítható. A tárcsa alakú felső részén alul, felül és az élén benyomható felületek futnak körbe. Ezeket a puha felületeket benyomva irányítható a robot. Ha a felső részen nyomjuk meg, akkor lentebb engedi a fej részt, ha az alsó részen, akkor felhúzza. Ha oldalról egy pillanatra megnyomjuk, akkor oda fordul, ha hosszabban, akkor elmegy tőlünk. A fejen ezen kívül egy Kinect jellegű 3D-s kamera és egy iPad tartó is található. A 3D-s kamerának nagy szerepe van a tárgyak, akadályok felismerésében, és így a navigációban.

A robot automatikusan képes felfedezni a környezetét, miközben arról részletes térképet készít. Miután a térkép elkészült, az iRobot AVA képes azon az összetett térképen bárhonnan bárhova anélkül elnavigálni, hogy bárminek is nekiütközne. Ha a térkép változik (pl. arrébb kerül egy szék), akkor a robot gond nélkül alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, de komolyabb változások még megzavarhatják a működését. Az egyszerű takarító robotokkal ellentétben az AVA kikapcsolás után is megtartja az összeállított térképet, így akkor is képes elnavigálni egy megadott pontra, ha kikapcsolt állapotban az általa ismert világ másik pontjára állítják. A tavalyi bejelentés óta ezeken az algoritmusokon finomítottak a fejlesztők.

Jelenleg az AVA egy prototípus, így sem ára, sem tervezett megjelenési ideje nincs, de az iRobot ettől függetlenül dolgozik a készülék kereskedelmi bevezetésén is. A robot például képes lehet egy áruházban a bejáratnál üdvözölni a vásárlókat, tájékoztatni őket a keresett termék helyéről, vagy akár odavezetni őket az adott helyre.

Címkék