- 2013. január 7., 12:10
Okostelefon és okostévé után itt az okosvilla, okoskanál. Nagyok és nehezek, de segítenek lefogyni.

Okostelefon és okostévé után itt az okosvilla, okoskanál. Nagyok és nehezek, de segítenek lefogyni.

Aki lassabban eszik, az étkezés közben több kalóriát éget el, így végső soron olyan, mintha kevesebbet vinne be a szervezetébe. Étkezésenként nem nagy a különbség, 70-100 kalória, de napi, havi és főleg éves szinten már számottevő eltérésről lehet beszélni; így a HAPILABS elérkezettnek látta az időt, hogy olyan kütyüket dobjon piacra, amelyek az étkezési szokásaink megváltoztatásában segítenek. A két csodafegyver az okosvilla és az okoskanál: a gyártó mindkettőt telepakolta szenzorokkal, így a kütyük képesek mérni, hogy egy étkezés milyen hosszú ideig tart, ezalatt hány falatot eszünk, és persze azt is, hogy két falat között mennyi szünetet tartunk. Apró homokszem a gépezetben, hogy a falatok tömegét nem méri a rendszer (látjuk már, hogy lehet átverni), de induljunk ki abból, hogy aki 100 dollárt költ egy kanálra, az tényleg le akar fogyni, nem pedig magát szeretné becsapni…

Az adatok alapján a HAPILABS rendszere trendeket állít fel (amiker természetesen OKOStelefonon nézhetünk vissza), és elemzi az étkezési szokásainkat, később pedig be is avatkozik, ha szükségesnek látja: ha például túl gyorsan eszünk, akkor rezgéssel és villogással jelzi, hogy kicsit lassítsunk. A rendszer arra is használható, hogy tanítson: képes arra is, hogy akár minden falat előtt jelezze, hogy mikor vehetjük a szánkba. Az aktuális HAPIfork és HAPIspoon modellek USB-n keresztül továbbítják az adatokat. Később, jövőre, Bluetoothos változat is várható, idén viszont csak USB-s étkészletet vásárolhatunk magunknak. Szerintünk mindkét eszköz nehéz és vastag, de a tervek szerint így fognak forgalomba kerülni – a vezeték nélküli változat viszont akár kisebb is lehet.

Háziasszonyoknak pedig minden tulajdonság közül a legfontosabb: a villa és a kanál (szétszedve) akár mosogatógépben is elmosható.

Hozzászólások