- 2013. január 7., 13:26
Működő számítógépen demonstrálta ultrabookokba szánt érintésérzékeny felületű billentyűzetét a Synaptics.

Működő számítógépen demonstrálta ultrabookokba szánt érintésérzékeny felületű billentyűzetét a Synaptics.

A Synaptics billentyűzetét kötelezővé kéne tenni. Legalábbis notebookokban; kár, hogy még csak prototípusról van szó; végre teljes leütési úttal rendelkező klaviatúrát lehetne használni. És az egészben az a zseniális, hogy a gombok nem igényelnek több helyet, a gyártó ugyanis egy apró trükk segítségével oldotta meg, hogy úgy érezzük, sokkal mélyebbre nyomtuk le plasztiklapokat: a gombok nem fel le, hanem átlósan, a felhasználó felé mozognak. Ez két dolgot eredményez: a leütési út valóban hosszabb, az ujjunk pedig úgy hajlik, mintha valóban mélyebbre került volna. Briliáns. A ThinTouch azonban még némi finomításra vár, mert a gombokat túl könnyű nyomkodni, és kicsit oldalra is mozognak – és a standon megerősítették, hogy ilyen visszajelzés másoktól is érkezett, a kész termékben ez utóbbit javítani fogja a gyártó, a keménység pedig bármikor változtatható. Hogy a technológia mennyire kompatibilis a meglévő gépekkel, arra kiváló példa, hogy a Synaptics egy relatív régi notebookban demózta a klaviatúrát.

A gyártó terveiben egyéb kényelmi szolgáltatások is szerepelnek, a jövőben a gép képes lesz például letiltani a touchpadet gépelés közben (így nem kell attól tartani, hogy szöveg beírása közben egy véletlen érintés miatt egészen „máshova” gépelünk, mint szeretnénk), és az is elképzelhető, hogy a gombok viselkedése a lenyomásnál kifejtett erő függvényében változik majd. Mindez úgy lehetséges, hogy a gombok felülete érintésérzékeny – és így már az is világos, hogy miért a Synaptics állt elő ezzel az érdekes prototípussal.

Hogy mindez mikor válik valósággá, azt még sajnos a gyártó sem tudta megmondani – lefordítva ez annyit jelent, hogy egy-két év fejlesztés még biztosan van a dologban.

Hozzászólások