- 2013. január 8., 07:29
15 évvel az eredeti, és 6 évvel a második generáció után itt a LEGO Mindstorms harmadik generációja, az EV3.

A Mindstorms robot szett harmadik generációjával ünnepelte a népszerű játék és oktatóeszköz tizenötödik születésnapját a LEGO.

A Mindstorms EV3 a korábbi modellnél gyorsabb processzort és nagyobb memóriát kapott, így a rendszer lelkét képező „téglára” előre megírt programok segítségével komolyabb feladatok is bízhatók; a robot elszakadhat a programozásához használt számítógéptől is. A platform egyik újítása a mobil kommunikációs eszközökkel való szorosabb együttműködés lehetősége.

A Mindstorms doboz szinte minden eleme megújult. Az egyik legfontosabb újdonság a továbbfejlesztett infravörös érzékelő, ami minden korábbinál nagyobb kontrollt tesz lehetővé a robot működése felett. A Linux alapú firmware-nek, az SD kártyaolvasónak és az USB portnak köszönhetően a kocka tetszőlegesen újraprogramozható, így a bővíthetőségnek és az alakíthatóságnak csak a fantázia szab határt.

A LEGO a Mindstorms EV3 mellé tizenhét különböző robot felépítéséhez kínál részletes leírást és előre megírt programot. Ezek között van emberszabású sétáló robot, skorpiószerű soklábú robot és robotkígyó is, csupa olyan szerkezet, amelyek a tervezők reményei szerint ösztönzik a gyerekeket, hogy újabb és újabb ötleteket valósítsanak meg a Mindstorms készlettel. Most először a robothoz háromdimenziós összeépítési segédlet is jár, ezen az összeszerelés lépéseit bemutató ábrák térben forgathatók és nagyíthatók.

A készlet része egy küldetés tábla is, amin a gyerekek által épített robotok különböző küldetések megoldásában versenghetnek egymással.

A LEGO az oktatási intézmények számára egy külön csomagot kínál, amelynek segítségével a robotikát a felsőtagozatos és középiskolás gyerekek tanrendjébe is könnyen be lehet építeni. A LEGO Mindstorms EV3 2013 második felében lesz elérhető Amerikában, ára 350 dollár lesz – ami Európában 350 eurós ára jelenthet majd.

Címkék
Hozzászólások