- 2013. január 8., 11:00
Kíváncsian várjuk, mi lesz a nagy meglepetés – csak aztán nehogy koppanjunk, és üres kézzel menjünk haza.

Kíváncsian várjuk, mi lesz a nagy meglepetés – csak aztán nehogy koppanjunk, és üres kézzel menjünk haza.

A Samsung jelmondata idén az, hogy Innovations for all, azaz innováció mindenkinek. Így kezdődött a Samsung sajtótájékoztatója. Ami már a beszéd kezdete előtt eldőlni látszott, az az, hogy a vállalat a korábbi pletykák alapján mégsem fogja felfrissíteni márkaarculatát – legalábbis ahhoz túl sok fixen kihelyezett Samsung logót látunk a teremben, ezeket nem lehet csak úgy hirtelen másra cserélni. Úgyhogy a logóváltás szerintünk elmarad.

A fejlesztések iránya 2012-ben a Samsungnál is arra koncentrál, hogy az egyre több és több tartalmat a felhasználók minél kényelmesebben érhessék el. A Samsung ehhez több képernyőt is ad, így nemcsak a tévén lehet filmeket, stb. nézni, hanem tableten, telefonon, sőt, akár a hűtőn is. És természetesen érkeznek az olyan eszközök, amelyek megértik, hogy a felhasználó mit szeretne. Kulcsmegállapítás: Connected World, amiben ma élünk, azaz minden mindennel kapcsolódik. A Samsung tavaly megígérte, hogy a tévéket lehet majd frissíteni, ehhez az első modul meg is érkezik idén – így foglalhatjuk össze a bevezetőt, amely kedvcsinálónak remekül megtette.

Lássuk részletesebben. Az alapkoncepció az, hogy egy kijelző ma már semmire sem elég. A legtöbb felhasználó a tévé mellett mobil, tabletet és notebookot is használ. A legdinamikusabban egyébként a mobilok piaca fejlődik, hamarosan több, mint kétszer annyi okostelefon lesz a kezekben, mint tablet és PC együtt. A Samsung minden termékhez igyekszik olyan beviteli módot adni, amelyik illeszkedik a felhasználói környezethez, ezért került a tévékbe gesztusvezérlés, és ezért jár a tabletekhez az S-Pen. Ami a tartalmakat illeti, ma már rengeteg van, és később csak még több jön – a Samsung ezek között is rendet teremt, hogy hogyan, az mindjárt kiderül.

Tévék, rögtön bele a közepébe: az F8000 lesz az idei csúcsmodell (ez volt a letakart készülék), 5 méretben: 46, 55, 60, 65, 70 colos méretben érkezik. Ez lesz a Samsung első négymagos processzorral szerelt tévéje, amely háromszor gyorsabb, mint a tavalyi modell volt. Ez a kapacitás ad lehetőséget az S-Recommendation és a Voice Recognition funkciók használatára – a tévé egyrészt a nézési szokásaink alapján képes nekünk tartalmat ajánlani, másrészt a készüléket már nemcsak parancsokkal lehet vezérelni, megérti a normál beszédet is.

A Samsung az F8000-es segítségével mutatja be az új okostévé felületet is, amely valóban olyan, mint a kiszivárgott infók alapján vártuk: az appokat kategóriába rendezve tálalja, a kategóriák pedig egy „kocka” oldalaira kerültek. Nem túl meglepő módon megjelenik a személyre szabhatóság a Samsungnál is. Változás a korábbi szériákhoz képest, hogy a tévé bekapcsolás után most már nem az élő adást mutatja, hanem a Smart Hub felület köszön be; innen lehet indulni, akár úgy is, hogy a tévét szóban megkérjük, ajánljon valamilyen tartalmat nekünk. A készülék ilyenkor minden elérhető helyen keres, így nemcsak az EPG-ből, hanem a netről, sőt, még az online videotékák kínálatából is szemezgethetünk. A Samsung tévéi a találtok rendezésénél figyelembe veszik azt is hogy korábban milyen műsorokat néztünk, azaz, hogy milyen az ízlésünk.

Valóban érkezik az új Evoltuion Kit – négymagos processzorral, S-Recommendation funkcióval és a dinamikus Smart Hubbal, azaz mindennel, amivel az idei okostévék rendelkeznek. Ahogyan várható volt, a 2013-as platform csak az idei tévékkel, vagy ezzel a modullal lesz elérhető.

De mi a helyzet az OLED fronton? A tavaly bejelentett OLED-tévé fejlesztése tovább fejlődött – hogy a tévé idén megjelnik-e, azt még mindig nem tudjuk, azt viszont igen, hogy egy igazán cool opció került bele. Képes arra, hogy ketten egyszerre két különböző műsort nézzenek rajta; ehhez a tévé a 3D-nél megszokott technológiát használja, csak nem bal és jobb szemnek szánt képeket villant fel egymás után, hanem apukának és anyukának szánt képeket. A szemüvegek persze ebben az esetben úgy működnek, hogy a két szem előtti LCD szinkronban működik, nem pedig felváltva kerülnek takarásba a szemeink. Igazából egy ilyen megoldást már nagyon rég vártunk!

Samsung UHD tévék is lesznek a CES-en, természetesen: 85 colos lesz a „kommersz” méret, ami éppen egy collal nagyobb, mint a konkurensek UHD-tévéinek képátlója. De a Samsung nem bízza a véletlenre, és bemutatja a világ legnagyobb UHD-tévéjét is, amely 110 colos – ez viszont lehet, hogy idén nem fog forgalomba kerülni. A Samsung az UHD tévékbe brutális, 120 wattos hangrendszert pakol.

Mobil fronton nincs igazi újdonság, legfeljebb az LTE-kompatibilis Galaxy Note 10.1-ről számolhatunk be. Notebookból viszont annál több az érdekesség: a Series 9 például nagyobb, Full HD kijelzőt kap, a Series 7 Chronos gépek pedig kiválóan fogják tudni helyettesíteni az asztali gépünket. A 16,6 colos kijelzővel és négymagos processzorral szerelt legnagyobb behemót csak 21 mmv vastag, és akár 11 órát is bírja egyetlen feltöltéssel. És persze jönnek a Series 7 Ultrák is, az új gépek vastagsága 13,3 colos képátló esetén 17 mm lesz, az üzemidő pedig 8 óra körül alakul.

Végül a Windows 8-hoz kapcsolódó bejelentés, hogy több érintésérzékeny monitor is várható, amelyek között idén már olyan is lesz, amelyiket a kényelmes tapogatáshoz 60 fokban hátra lehet dönteni.

Hozzászólások