- 2013. január 8., 11:30
A napot (szintén szokás szerint) a Sony sajtótájékoztatója zárta – bővül-e az OLED-tévék nem túl népes tábora.

A napot (szintén szokás szerint) a Sony sajtótájékoztatója zárta – vajon bővül-e az OLED-tévék nem túl népes tábora?

A Sony rögtön az elején elindítja az úthengert: máris érkezik az Xperia Z, amely Full HD kijelzőt, vízálló tokozást, 13 Mpixeles fényképezőt és a világon először HDR videorögzítési képességet is kapott.

A telefonnal működik a One Touch Share, amely, nem nehéz kitalálni, a japán gyártó NFC-n alapuló megoldása. Úgy tűnik azonban, hogy a Sony minden vetélytársánál több eszközbe építi be ezt a technológiát, megtalálhatjuk hangszórókban, fülhallgatókban is.

Itt minden NFC-képes

És persze tévékben is, de a Sony egyedüliként nem a tévébe, hanem a távirányítóba építette az NFC chipet - tulajdonképpen egészen eddig bennünk sem merült fel, hogy itt jobb helye van, de jobban belegondolva valóban ez az optimális elhelyezés, mert így a tartalommegosztáshoz sem kell a kanapéról felállni. Az NFC megtalálható a Sony új felhőből is elérhető Personal Content Stationjében is, itt arra lehet használni, hogy a nap közben készített fotókat egyetlen érintéssel feltölthessük saját archívumunkba.

Tévé technológiák jönnek: a Sony is épít a second screen koncepcióra, ehhez pedig elkészítette a TV SideView alkalmazást. A program okostelefonokon és táblagépeken fut, képes a hangutasításokat is értelmezni, és persze arra is, hogy a hangulatunknak megfelelő tartalmat keressen nekünk – akár az EPG-ben, akár az online tartalmak között.
A Sony bevezeti a Triluminous technológiát, ami szebb színeket eredményez. Ez nemcsak tévékbe, hanem notebookokba és rögzítésre használt eszközökbe is belekerül.

És persze a 4K! A Sony a 84 colos modell mellé 65 és 55 colos változatokat is bevezet, ám ennél sokkal fontosabb, hogy a készülékekbe egy belső HDD is kerül, amin natív 4K-s filmek lesznek, hogy ne csak a felkonvertált adást tudják a leendő tulajdonosok nézni, hanem olyan anyagokat is, amivel a tévé(k) teljes tudása kihasználható. Azonban a Sony nemcsak így fog UHD tartalmat biztosítani; nyáron elindul az első 4K-s online tékája, később pedig néhány 4K-s Blu-ray lemezt is ki fog adni a vállalat – nem túl meglepő módon elsősorban olyan címekre lehet számítani, amelyeket a Sony saját filmstúdiója készített.

A két kisebb UHD-tévé (55 és 65 colosak)

És végül a bombameglepetés: a Sony visszatér az OLED-ek piacára (már ami az otthoni felhasználók piacát illeti, hiszen profi termékeket a vállalat már több, mint egy éve készít). Hogy mikor, azt nem tudjuk, mert a vállalat egy 56 colos 4K-s prototípust mutatott be – nem valószínű, hogy ez idén meg fog jelenni.

Meglepetésként egy 4K-s OLED prototípust is kaptunk

Apró szépséghiba, hogy a tévét bemutató Kazuo Hirai-t a tartalomszolgáltató rendszer meghibásodása megviccelte – de a sajtótájékoztató után a kiállított demópéldányokkal már minden rendben volt.

Hozzászólások