- 2013. január 9., 16:59
Az első látásra igazán bizarrnak tűnő konstrukció a gyakorlatban akár be is válhat; a kütyü sok mindent tud.

Az első látásra igazán bizarrnak tűnő konstrukció a gyakorlatban akár be is válhat; a kütyü sok mindent tud.

Az biztos, hogy jelen formájában csak a legelvetemültebb geekek mernék utcán is felvenni a Toshiba okos óráját, a karóraként is funkcionáló kütyü ugyanis nehéz és hatalmas – hiába, az üveglap alatt nemcsak egy 1,7 colos, 200×320 pixeles OLED kijelző, hanem gyakorlatilag egy teljes értékű számítógép is rejlik, ARM processzoros szívvel. Ahogyan azt bizonyára mindenki kitalálta, az óra elsődleges funkciója (amellett, hogy az időt is mutatja persze) az, hogy az okostelefonnal párosítva egy sor műveletet egyszerűbbé tegyen – például az SMS-ek olvasását, a naptárbejegyzések ellenőrzését, navigációt, stb.

Az OLED kijelző természetesen lehetővé teszi azt is, hogy az óra kialakítását az egyéni ízlésünkhöz igazítsuk, hiszen bármilyen virtuális hátteret és virtuális mutatót választhatunk.

A Toshiba azonban tovább is ment: a prototípus arra is képes, hogy mérje a pulzusunkat, és így közvetett módon figyelje az egészségi állapotunkat. Sőt, mivel a szívdobogás ritmusa minden embernél egyedi, a készülék akár még azonosítani is tudja viselőjét – ennek viszont nem sok értelmét látjuk, mert egy karórát általában nem szokott a család minden tagja felváltva viselni.

A kiállított darab még csak prototípus, és nem lehet tudni, hogy valaha sorozatgyártásba kerül-e; a véleményünk szerint ahhoz, hogy ez megtörténjen, az óra méretét először is jelentősen csökkenteni kellene. Meg persze nem árt azt sem megoldani, hogy a készenléti idő legalább néhány napos legyen (ezt a jelenlegi konstrukció messze nem tudja hozni) – az ugyanis már a világvégét jelentené, ha este nemcsak az okostelefont, hanem még az óránkat is a töltőre kellene dugni.


Hozzászólások