- 2013. január 10., 12:15
Amióta szakított az Ericssonnal, a Sony jobbnál jobb mobilokkal áll elő. A sort az Xperia Z sem töri meg.

Amióta szakított az Ericssonnal, a Sony jobbnál jobb mobilokkal áll elő. A sort az Xperia Z sem töri meg.

Az Xperia Z a Sony egyértelműen a Sony eddigi legjobb telefonja, de mérete miatt mégis kompromisszumokat kell kötnünk. Történt ugyanis, hogy a Sony a tavaly bejelentett Xperia mobilokhoz hasonló, ívelt felületű hátlapon álmodott meg a telefonnak, amely abból a szempontból biztos, hogy nem volt a legjobb választás, hogy ez a kialakítás remekül kiemeli a telefon 5 colos kijelzője miatt amúgy is hatalmasnak tűnő (és valójában sem kicsi) méretét. Azonban, ha ezen az apróságnak szó szerint sem nevezhető dolgon túl tudunk lépni, akkor egy remek készülék tárul elénk: az 5 colos Full HD kijelző képe olyan, mintha papírt néznénk, éleket még nagyítóval sem igazán lehetne felfedezni, a négymagos, 1,5 GHz-es processzor pedig bőven elegendő teljesítményt nyújt. A Sony kamerában is odatette magát: 13 Mpixeles mobil Exmor szenzort kapunk, és a telefon a mobilok között az első olyan, amelyik HDR videók rögzítésére is képes. Viszont valamiért az Xperia Z-ről lemaradt a dedikált exponáló gomb, legnagyobb bánatunkra. A specifikációval maradéktalanul mégsem vagyunk elégedettek, mert a 4.1-esa Android egy 16 Gbájtos belső memóriára kerül – ami ebben a kategóriában ma már kevésnek számít.

Ami érdekes még, az az, hogy a Sony telefonja mennyire könnyű(nek érződik). És nemcsak a mérete miatt nem várnánk, hanem azért sem, mert a telefon kitűnően lett összerakva (pedig még csak prototípus járt a kezünkben), ezért azt gondolnánk, bőven van benne anyag. Igaz, a minőségi összeszerelés kötelező volt, mert egy olyan mobilról van szó, amelyik vízálló is, akár 1 méteres mélységig is kibírja beázás nélkül.

A telefonban 2350 mAh-s akkumulátor található, amely elvileg akár kétnapos készenléti időt is biztosíthat a telefonnak – már csak azért is, mert a mobil fejlett energiagazdálkodási megoldásokat is felvonultat. Le tudja például állítani a teljesítményigényes alkalmazásokat arra az időre, amíg a kijelzőt kikapcsoljuk, így nem fordulhat elő például az, hogy a bekapcsolva felejtett játék néhány óra alatt leszívja az akkumulátor teljes kapacitását.

A telefon a tervek szerint valamikor márciusban, esetleg a második negyedév elején jelenik majd meg Európában – addig azonban még lesz egy Mobile World Congress, ahol remélhetőleg a telefon végleges változatát is megnézhetjük majd. Talán, ha kis szerencsénk van, még az exponáló gombot is visszakapjuk addigra.Címkék
Hozzászólások