- 2013. január 11., 08:28
Szerencsére nem kerültünk kórházba, de azért megnéztük az iRobot kórházi robotjának mintapéldányát.

Szerencsére nem természetes lelőhelyén a kórházban, hanem az iRobot CES-re épített standján néztük meg az iRobot legújabb telepresence robotjának, az RP-Vita néven említett készüléknek az egyik prototípusát.

Az RP-ViTA a Remote Presence Virtual + Independent Telemedicine Assistant (kb. virtuális távoli jelenlét + független telegyógyászati asszisztens) szavak kezdőbetűiből összeállított betűszó. Az iRobot AVA prototípuson alapuló robotot a kórházakba szánják, és a kórtermektől távol lévő orvosok számára biztosítja, hogy gond esetén virtuálisan bekapcsolódjanak a páciensek kivizsgálásába vagy hirtelen felmerült problémák megoldásába.

A távol lévő orvos eldöntheti, hogy a robot melyik kórterembe menjen, így egymás után több feladatot is el tud végezni egymás után, akár egyéb segítség nélkül is.

A robot az iRobot és az InTouchHealth közös fejlesztése. Az iRobot feladata volt a mobilitás és a navigáció megoldása, a másik cég a távgyógyítással kapcsolatos ismereteket adta a projektbe. A robotra szerelt távolság és ütközés érzékelők segítségével a robot feltérképezi a környezetét, amit a háztartási robotokkal ellentétben megőriz és folyamatosan frissít. A térképen az egyes helyiségek elnevezhetők, így a robot az egyes helyiségek nevének megadásával utasítható. Az érzékelőknek köszönhetően az RP-VITA kerüli az ütközéseket, és a térképen a robot számára tiltott helyek is bejelölhetők.

Az RP-VITA képernyőin elérhető a kórház betegnyilvántartási rendszere, ami jelentősen felgyorsítja a döntéshozatali folyamatot. A robot képes csatlakozni a legmodernebb mérőműszerekhez és digitális sztetoszkóppal is felszerelték.

Az RP-VITA jellegű robotok előtt az egyik legnagyobb lehetőség, hogy olyan helyekre juttasson el orvos specialistákat konzultálási céllal, akik a fizikai távolság miatt az adott helyen egyébként nem lennének elérhetőek. A robotra csatlakoztatott eszközöknek, illetve a kép és hangátvitelnek köszönhetően a távol lévő doktor a helyszínen elérhető adatok jelentős részének ismeretében nyújthat segítséget a betegnek vagy annak orvosának.

Címkék