- 2013. január 11., 13:12
A Canonical elhozta a CES-re az Ubuntu mobiltelefonokra szánt verzióját is.

A Canonical elhozta a CES-re az Ubuntu mobiltelefonokra szánt verzióját is.

Az OS egy Samsung Galaxy Nexus készüléken futott (a fejlesztők ezt a mobilt valamiért nagyon szeretik, ezen indult a Boot to Gecko is), és egyelőre eléggé béta állapotú volt, ami leginkább abban nyilvánult meg, hogy a rendszer az érintőképernyő parancsait nem mindig dolgozta fel, néha pedig elég lassan reagált. Az Ubuntu mobil verziója egyelőre semmi korszakalkotót nem mutatott, nyilván persze nem is az volt a cél, hanem demonstrálni, hogy a projekt olyan állapotban van, hogy érdemes már vele komolyabban is számolni.

Amit láttunk az OS-ből, az biztató, de tényleg szinte csak olyan megoldásokat láttunk, amelyek más mobil OS-ekben is megtalálhatók. Az egyedüli kivételt a parancsbevitel jelentette, mert az Ubuntuban, ahogyan az a képeken is látszik, nincsenek szoftveres gombok (a hardveresekre meg nem volt szükség), az UI inkább a simításokra építkezik, éppen úgy, mint ahogyan a Windows 8 – de akár azt is említhetnénk, hogy ahogyan az Android teszi ezt az értesítési sáv esetében. Fentről az Ubuntu esetében is az értesítési sávot húzhatjuk be, oldalról viszont az alkalmazásokat és a beállításokat érjük el. Ahogyan fentebb már említettük, a demó egy Galaxy Nexus készüléken futott, nem meglepő módon a Canonical nem készített saját hardvert az OS-hez, egyelőre megpróbálja meglévő (és, amint látszik, nem túl kurrens) hardverre implementálni az Ubuntut. Ez utóbbinak azért van elsősorban jelentősége, mert így az is látszik, hogy az OS nemcsak a csúcstelefonokon fut majd, hanem a gyengébb hardvereken is. A távoli cél viszont nem egy olyan operációs rendszer megalkotása, amelyet csak a geekek használnak majd, hanem egy olyané, amelyet bárki fog tudni szeretni – a Canonical 2014-ben szeretné az első saját mobiltelefont kiadni, de valószínűleg nem egyedül, hanem egy vagy több szolgáltatóval közös lesz a projekt. Az üzleti modell viszont még nem körvonalazódott; az Ubuntu fejlesztése azért éri meg a Canonicalnak, mert a terméktámogatásért pénzt tud kérni a vállalatoktól, ami alapján talán az lehet az elképzelés, hogy az Ubuntu néhány éven belül olyan funkciókkal is gazdagodik, ami a vállalati környezetben is hasznos. Így a terméktámogatás kiterjeszthető lenne a mobil eszközökre is – a kérdés csak az, hogy lesz-e erre bárkinek igénye.

Megtudtuk még azt is, hogy az OS-hez természetesen készül egy alkalmazásbolt is, amelyben webes és natív alkalmazások is megtalálhatók lesznek. Ez érdekes mix; bár a Mozilla saját mobil OS-e éppen arra épül, hogy főleg webes alkalmazásokat képes futtatni, a fejlesztőknek ez annyira nincs ínyére, mert a webes appok, amint kezdenek kicsit összetettebbé válni, nagyon lelassulnak. Kérdéses még, hogy a Canonical mire számít, hány fejlesztő fog a mobil Ubuntura programokat írni – bár annyi előny azért jelentkezik, hogy az Ubuntu PC-s változatán futó appok is működnek majd elvileg, csak a felhasználói felületet kell hozzáigazítani a kisebb kijelző(k)höz. A tervek szerint a Galaxy Nexusra készített nyilvános béta feburárban lesz elérető.

Az Ubuntu for smartphones projekttel nekünk igazából csak egy bajunk van: teljesen feleslegesnek tűnik. Az iOS, az Android és a Windows Phone mellett nem látjuk, hogy miért tudna labdába rúgni bárki. Egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy mobil fronton az Android lesz az, ami az asztali gépeknél a Windows – mobilos/tabletes körökben egyelőre még a Microsoft sem tud értékelhető eladásokat produkálni, pedig a Windows brand előnyét is ki tudja használni (vagy legalábbis ki kellene tudnia használni a vállalatnak), ráadásul dollár százmilliókat költ reklámra. Hogyan lesz akkor sikeres egy olyan projekt, amely eleve egy rétegtermékre épít? Nincs mögötte olyan felhasználói bázis, aki epekedve várná, hogy végre elkészüljön a mobil Ubuntu – illetve, ez így nem teljesen igaz, de ezek a felhasználók annyira kevesen vannak, hogy rájuk nem igazán lehet építeni. Persze, jó ötletnek tűnik az, hogy szolgáltatókkal közös mobilok készüljenek, de a szolgáltatók aligha fognak egy új, ismeretlen OS felé kacsintgatni, ha ugyanazt megkaphatják az ismert, hype-olt és mellesleg teljesen korrektül működő Androidtól is. Amely mögött a világ egyik legismertebb brandje, a Google áll.
Címkék
Hozzászólások