- 2013. január 12., 23:27
Az IFA-n megismert ablaktisztító robottal és egy teljesen új robotporszívóval jött a CES-re a kínai Ecovacs.

Bár az Ecovacs minden más robotgyártót lesajnáló sajtóközleménye nyilván egy kicsit túlzás (miszerint a többiek még mindig csak a padló takarításával küzdenek, de ők már túlléptek ezen, és a robotjaik már az ablakot tisztítják), azért van abban igazság, hogy az egyre szélesedő portfóliójával az Ecovacs az egyik legkomolyabban fejlesztő cég a háztartási robotok piacán. A porszívó robotjaik és az ablaktisztító robot első generációja persze sok hasonlóságot mutatott az adott kategóriát megteremtő robotokkal (ami kínai vállalatok termékeinél rendre megfigyelhető), de az újabb fejlesztéseknél látszik, hogy nem fognak sokáig a másoló pozícióban várakozni.

A berlini IFA-n debütáló és az amerikai piacnak a mostani CES-en bemutatkozó Winbot 7 például az első olyan kereskedelmi forgalomba kerülő ablaktisztító robot, ami nem az üveg két oldalán egymást vonzó modulok formájában marad fent a függőleges felületen, hanem önálló egységként csak az egyik oldalon. A tapadást folyamatosan fenntartott vákuum hatás biztosítja, ami az áramellátás megszűnése után még fél óráig biztosítja a robot stabil helyzetét. A robot enyhén benedvesített mikroszálas törlőkendővel tisztítja, majd egy száraz kendővel szárítja a felületet. A folyamatos vákuum létrehozásához és stabil fenntartásához persze nem lenne elég egy akkumulátor, mint áramforrás, ezért a robot kábelen kapja a működéshez szükséges energiát. Ez persze korlátozza a használhatóságot, de tulajdonképpen ez nem olyan nagy akadály. A robot a keret nélküli üvegeken is felismeri az üvegfelület végét, így azokon is biztonságosan használható.

Az Ecovacs a CES-re hozott új terméke egy robotporszívó volt, ami mind dizájnban, mind pedig méretben eltér a cég eddigi termékeitől. Az Ecovacs Deebot D735 (vagy Deepoo D735) egy mindössze 8 cm magas, 2,5 kg-os porszívó robot, ami a korábbiaknál elegánsabb külsejével száll be a vevőkért folyó versenybe. A HEPA szűrővel szerelt D735-höz dokkoló, távirányító, virtuális fal, tisztító eszköz és egy tartalék oldalkefe is jár. A robot által nyújtott segítség lényege a rendszeresség, amire programozhatósággal természetesen a D735 is kínál megoldást. A véletlenszerűen mozgó robot egy feltöltéssel 70-100 percig üzemel, ami alatt az ismertető szerint 120-150 m2-ny terület felporszívózásával végez. Szerintünk ezt azért érdemes fenntartással kezelni, de ha lehetőségünk lesz rá, akkor mindenképpen kipróbáljuk.

Az Ecovacs Deebot D735 ára és megjelenésének pontos ideje egyelőre nem ismert.

Címkék
Hozzászólások