- 2013. január 13., 22:00
4K-s tévék, OLED-ek (és 4K-s OLED-ek) a CES sztárjai, de új mobilokat és érintőképernyős kütyüket is láttunk.

4K-s tévék, OLED-ek (és 4K-s OLED-ek) a CES sztárjai, de új mobilokat és érintőképernyős kütyüket is láttunk.

Milyen volt a CES újságírói szemmel? Érdekes és egy picit lapos is egyszerre – valamint hatalmas is, az egyszer biztos. Ez utóbbi gondolatunkat az eseményt szervező CEA hivatalos sajtóközleménye is megerősítette; az idei show a legnagyobb volt a CES eddigi története során. 3250 kiállító összesen közel 180 ezre négyzetméternyi területen állította ki termékeit, el sem fértek a Las Vegas Convention Center egyébként hatalmas csarnokaiban. A kiállítás egy részének így (ismételten) a The Venetian és a Las Vegas Hotel adott otthont, a sajtónap pedig új helyszínre, a Mandalay Bay Convention Centerbe költözött. Termékbejelentésből ezúttal is rengeteg volt, a gyártók összesen több, mint 20 ezer terméket jelentettek be – ami hatalmas szám, minden kiállítóra hat új termék jutott.

A CES-en ezúttal a nagyok és a kicsik is kitettek magukért – előbbiek oly annyira sok termékbejelentést és néznivalót prezentáltak, hogy szokásunkkal ellentétben ezúttal nem tudtunk nagyon sok apróságot megnézni. Igyekeztünk persze, de a CES 2013 legnagyobb (számunkra fontos bejelentéseit) a tévégyártók produkálták. A kiállítás véleményünk szerint éppen ezért egy kicsit laposra is sikerült, mert rengeteg volt az olyan termék tőlük, amely a szó szoros értelmében nem volt újdonság. OLED-tévét és 4K felbontású tévéket már tavaly is láttunk, éppen úgy, ahogyan nagyméretű készülékeket is. Ennek ellenére fontosak voltak nyilván a gyártók bejelentései, de legfeljebb annyiban hatottak az újdonság erejével, hogy idén ezekben a termékkategóriákban zömmel olyan termékeket jelentette be a gyártók, amelyek valóban forgalomba is kerülnek.

Ahogyan arra számítani lehetett, a gyártók egyelőre látványosan letettek a 3D-ről – legalábbis a standokon a 3D csak úgy, magában, sehol sem számított látványosságnak. Akadtak azért érdekes bemutatók ezen a téren is, a Samsung Multi-View 3D OLED megoldása például a CES legérdekesebb bejelentései közé tartozott, de a hangsúly mindenhol inkább az okostévé funkciókon, az online tartalom szebb tálalásán és a könnyű elérhetőségen volt, meg persze a 4K felbontású megjelenítőkön. Azt is mondhatnánk, hogy a 4K az új 3D – a gyártók legalább olyan hévvel vetették bele magukat a 4K-s világba, mint amilyen lendülettel három éve a 3D felé elindultak. Viszont úgy tűnik, hogy a korábbi hibákból minden gyártó tanult, így nemcsak a megjelenítőket igyekeznek biztosítani, hanem elérhető tartalomról is próbálnak gondoskodni – meglátjuk, hogy mi kerekedik ki ebből.

A Mobile World Congress közelsége miatt arra nemigen lehetett számítani, hogy a CES-en rengeteg lesz a mobilos újdonság, és e téren nem is kellett csalódnunk. Néhány mobil és néhány érdekesebb táblagép persze volt a CES-en ezúttal is, rengeteg azonban csak az olcsó, 100-150 dolláros tabletekből volt, amelyekre részben az idő hiánya miatt, részben pedig azért, mert ezek távolról sem mutattak újat, nem fordítottunk sok figyelmet.

Az idei év hosszú évek óta az első olyan CES volt, amelyen a Microsoft kiállítóként nem volt jelen, de, hogy egészen őszinték legyünk, ezt egyáltalán nem éreztük problémának. A Microsoft korábban sem tartozott azok közé a vállalatok közé, amelyek sok érdekes technológiai újdonságot vonultattak fel Las Vegasban – persze akadtak azért érdekes bejelentések is, 2009-ben például a CES-en jelentette be Steve Ballmer a Windows 7 bétáját. A Microsoft azonban azért sem hiányzott, mert rengeteg Windows 8-as notebookot és számos más olyan kütyüt is láttunk, amelyeket a Windows 8-hoz készítettek (táblagépek, beviteli eszközök, érintőképernyős monitorok, stb.), így a szoftvergyártó a partnerei keresztül mégiscsak szinte mindenütt ott volt.

A kiállításhoz kapcsolódó anyagokat, szokás szerint, ezúttal is témakörök szerint csoportosítva összegyűjtöttük, itt lehet bepótolni a lemaradásokat (vigyázat, masszív gyűjtemény!).

Most búcsúzúnk Las Vegasból, immáron ötödször, de a tervek szerint a CES 2014-ről is élőben, a helyszínről jelentkezünk majd – a jövő évi Consumer Electronics Show január 7-10 között kerül megrendezésre. Úgyhogy már csak 358-at kell aludni.

Ez is érdekelhet
2020. március 25., 14:00
2020. március 27., 08:00
2020. február 10., 08:00
Hozzászólások