- 2014. január 5., 23:26
Az Innovega nevű cég fogja először alkalmazni valódi termékben a kontaktlencsés kijelzőt. Ami nem is igazi kijelző.

Az Innovega nevű cég fogja először alkalmazni valódi termékben a kontaktlencsés kijelzőt. Ami nem is igazi kijelző.

A kiterjesztett valóság nagyon jó dolog, azonban egyelőre nincsen olyan eszköz, amivel kényelmesen ki lehetne használni a gyakorlatban is a szemünk elé tárt digitális világot. A Google Glass nem rossz próbálkozás, de nem is tökéletes, mert az információk valójában nem a szemünk előtt lebegnek, hanem a periférikus látómezőben helyezkednek el, így folyamatosan oldalra kell nézni, ha tudni szeretnénk, a következő sarkon merre kell fordulni, jött-e üzenetünk, stb.

Az Innovega nevű cég egy olyan fejlesztésen dolgozott az elmúlt egy évben, amely megoldást jelenthet a problémára: a vállalat kontaktlencse és szemüvegbe épített projektor segítségével oldaná meg, hogy az információk szó szerint szem előtt legyenek. A kontaktlencsébe épített kijelző nem új ötlet (három éve már mi is írtunk egy akkori prototípusról), azonban egyelőre nem sikerült megoldani, hogy a lencsébe épített LED-ek száma elegendően nagy legyen ahhoz, hogy használni lehessen valódi információ kijelzésére. A projektoros megoldás azonban jónak tűnik, hiszen így a lencse valójában csak egy felület, amire vetítetni kell az adatokat – azaz a felbontás nem a lencsén, hanem a projektoron múlik. A CNET szerint az Innovega prototípussal készül a CES-re, amely HD felbontású HUD kijelzőként és a periférikus látómezőre adatokat kivetítő okosszemüvegként is fog tudni viselkedni.

Mindazonáltal a bemutatásra kerülő példány még bőven prototípusként fogható fel, a szemüveg például a projektoron kívül mást nem tartalmaz – a kiegészítők listája (pl. érintésérzékeny vezérlés, kamera stb.) attól is függ, hogy a vállalat partneri megállapodást tud-e kötni valakivel vagy sem. A szinkronizáció egyelőre csak androidos készülékekkel működik, de ezen természetesen könnyen lehet változtatni, ha szükséges.

Ami a kontaktlencsét illeti, ez viselhető nap közben akár a szemüveg nélkül is, és mivel a lencsék előállításának alapja a sztenderd gyártási folyamat (azért némi módosítással, például egy extra filmréteg felvitelével), dioptriás változat is készíthető belőle. A lencséket egyébként nem az Innovega, hanem egy nagy kontaktlencsegyártó készíti – egyelőre nem tudni, hogy kicsoda.

A termék kereskedelmi forgalomba legkorábban 2015-ben kerülhet, részben azért is, mert olyan eszközről van szó, amely egészségügyi engedélyezést is igényel. Az Innovega a tervek szerint 2014 végén vagy 2015 elején fogja tudni megszerezni az összes szükséges engedélyt. A vállalat szerint a Google Glass és hasonló termékek esetében nem a tartalom lesz a fő választási szempont (hiszen az alkalmazásboltokkal sok minden és gyorsan megoldható), hanem a formátum, vagyis az, hogy egy-egy termék viselése a valóságban mennyire lesz kényelmes.

Hozzászólások