- 2014. január 5., 18:14
A kínai processzorgyártó úgy döntött, hogy saját kézbe veszi a termékfejlesztést; jön a kínai okosszemüveg.

A kínai processzorgyártó úgy döntött, hogy saját kézbe veszi a termékfejlesztést; jön a kínai okosszemüveg.

A vállalat a terméket a CES 2014-en fogja először bemutatni. Az természetesen nem kérdés számunkra, hogy a Rockchip képes lesz-e egy ilyen kütyüt legyártani, azonban nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a kétmagos, 1,6 GHz-es processzorral, 720p-s kijelzővel, 5 MP-es kamerával és mikrofonnal, hangszóróval szerelt szemüveg mire lesz képes a gyakorlatban. Ezt ugyanis nem maga a hardver határozza meg, hanem a szoftver – és azon belül is elsősorban az, hogy hangvezérléssel milyen utasításokat lehet adni a szemüvegnek. Mivel a hangvezérlést illetően a Google is még csak kísérletezik (a Glass nem véletlenül nem jelnet még meg), a tippünk az, hogy a Rockchip nem vegytiszta Androidot fog használni, hanem egy olyat, amelyet a hazai (kínai) igényeknek megfelelően jelentősen átalakítottak (vagy esetleg teljesen saját OS-ről is lehet szó), és arra számítunk, hogy a tartalmi szolgáltatások is elsősorban a vállalat hazájában élőket célozzák majd meg.

Az eddig csak processzorairól ismert vállalat a viselhető technológiával elég komolyan akar foglalkozni, legalábbis erre utal, hogy egyes pletykák szerint a szemüveg mellett okosóra fejlesztésén is dolgozik. Ez a termék ugyanakkor még nem biztos, hogy van annyira jó állapotban, hogy a CES 2014-en debütáljon – de ki tudja, hátha meglepetést okoz a Rockchip.

A vállalat háza táján már így is több érdekes újdonság lesz, Las Vegasban kerül majd bejelentésre az RK3288. Ez a vállalat új, négymagos rendszerprocesszora, Cortex-A12 magokkal, legfeljebb 1,8 GHz-es sebességgel és Mali-T628-as GPU-val. Bár a lapka már a CES-en megjelenik, sorozatgyártásba csak az év második felében kerül majd. Érdekesége, hogy hardveres gyorsítást kínál a H.265 (HEVC) kódolású videókhoz és támogatja az LTE hálózatokat is.