- 2014. január 6., 14:02
A játékokban a felhasználó mozgását pontosan követő rendszer még mindin nem létezik, de ez hamarosan változhat.

A játékokban a felhasználó mozgását pontosan követő rendszer még mindin nem létezik, de ez hamarosan változhat.

A Yei Tech PrioVR nem más, mint egy virtuális ruha, amelyre összesen nyolc érzékelő kerül (fej, hát, mellkas, karok és kézfej), tele gironszenzorokkal és gyorsulásmérőkkel. A szenzorokból érkező adatokat egy központi processzor dolgozza fel, és az érzékelők helyzetének változása alapján meglehetősen pontosan meg tudja mondani, hogy a „ruha” (valójában néhány pánt és „pogácsa”) viselője éppen mit csinál: forgatja a fejét, testét vagy a kezeivel mutogat. A szenzorok mellé azért hagyományos gombokat is kapunk, amelyek két apró, kézben fogható szerkezetre kerültek fel – ezekkel lehet lőni például.

Az ingyenes Unity fps játékkal futó demó alapján a rendszer nemcsak gyors, hanem valóban pontos is – nem véletlenül használnak hasonló technológiát a sportjátékoknál például a focisták mozgásának digitalizálására is. A Unity különösebb felkészítésen nem esett át, csupán annyi történt, hogy a billentyűparancsokat feldolgozó DLL-t cserélték a fejlesztők egy saját modulra. Vagyis a PrioVR adatai alapján egyszerű billentyűzetkombinációkat kapott és dolgozott fel a játék.

A rendszer előnye, hogy nem használ kamerát. Ez javítja a pontosságot, másrészt az sem zavar be, ha játék közben ül valaki mellettünk, vagy átsuhan a tévé és közöttünk. Az alábbi videón látszik, hogy a játék gyakorlatilag azonnal reagál a mozgásra, az élmény nagyon meggyőzőnek tűnik. A projekt egyelőre még csak kutatási fázisban van, a rendszer fejlesztője a CES-en befektetők keres. A tippünk az, hogy fog is találni, mert a potenciál hatalmas – több szenzorral a teljes testet be lehet drótozni, így akár a verekedős játékokat vagy a sportprogramokat is új szintre lehet emelni. Ráadásul a tervek szerint a vezérlő nem is lesz túl drága, a PrioVR fejlesztője szeretné, ha a végleges verzió, amennyiben lesz, nem kerülne majd többe 3-400 dollárnál.