- 2014. január 6., 06:56
Egyelőre nem elégé megbízhatóan működik a kontroller, de már most látszik, hogy van benne potenciál.

Egyelőre nem elégé megbízhatóan működik a kontroller, de már most látszik, hogy van benne potenciál.

Ahogyan arról tegnap már beszámoltunk, a Tobii és a játékvezérlőket gyártó SteelSeries a világ első olyan játékvezérlőjén dolgozik, amely lehetővé teszi, hogy a játékokat a szemünk vagy a fejünk mozgatásával irányítsuk. A működés közben kipróbálható rendszernél a hardver ugyanaz volt, mint amit egy évvel korábban már láttunk, tehát a fejlesztések elsősorban szoftveresek. A standon azért meg tudtuk nézni a SteelSeries tervezésében készült, a piacra kerülő változattal azonos vagy majdnem azonos dizájnt is, ami sokkal vékonyabb, sokkal elegánsabb lesz (és állítólag olcsóbb is, bár viszonyítani még nincs mihez). A hardver megjelenési időpontja még mindig nem ismert; a céldátum 2014 vége, de nem biztos, hogy ezt sikerülni fog tartani. Viszont a fejlesztőkhöz akár már március elején odakerülhet a hardver, hogy kiderüljön, mit tudnak alkotni az igazán profi játéktervezők akkor, ha a szemünk mozgása alapján is tudnak információk szerezni.

A kontroller meglévő játékokkal is használható lesz, ilyenkor egy egyszerű API segítségével a szokásos billentyűparancsokat lehet majd helyettesíteni. A tesztgépen tökéletesen működött például az, hogy az egyik szemünket becsukva a Deux Ex átváltott célzó üzemmódra. A WoW-ban a kontrollert a futás irányának megadására használhattuk; amerre néztünk, arra futott a karakterünk. Sajnos minden mozgás felismerése nem volt ennyire zökkenőmentes, amikor nemcsak a szem, hanem a fejmozgás is fontos lett volna, akkor a rendszer csak az esetek 50-60 százalékában találta el, hogy mit akartunk éppen csinálni. Hozzá kell tenni, hogy nem kalibráltuk az eszközt, de valószínűleg nem ez volt az igazi gond, mert eggyel odébb a Window 8-as változatot ugyanez cseppet sem zavarta a tökéletesen pontos működésben.

A szemmozgással elérhető extrák fajtája természetesen csak a programozók fantáziáján múlik, megoldható akár az is, hogy egy gombnyomásra felugorjon egy menü, amelynek tartalmából egyszerűen úgy választhatunk, hogy szó szerint kiszemeljük az adott elemet.

Hozzászólások