- 2014. január 6., 14:24
A Grip nemcsak gépelésre jó, hanem arra is, hogy írás közben tartsa a táblagépek helyettünk.

A Grip nemcsak gépelésre jó, hanem arra is, hogy írás közben tartsa a táblagépek helyettünk.

Táblagéphez rengeteg klaviatúra létezik már, olyan viszont, amit asztal nélkül is lehet használni, nem sok van. De az is lehet, hogy a Trew Grip az első – a standon ezt nem vállalták be egyértelműen, de azért óvatosan utaltak erre. Pedig a billentyűzet lényege éppen az, hogy kézben tartva is lehet használni.

A tablettel Bluetooth kapcsolat segítségével kommunikáló beviteli eszköz leginkább egy versenykormányra emlékeztet, amelynek közepére tehetjük a táblagépet, a gombokat pedig hátul, a váltók helyén találjuk. A Grip nem kicsi, de cserébe valóban gyors vele a gépelés – már, ha megszoktuk az egyedi elrendezést. A 7/Y/H/N gombok mentén kettétört klaviatúra kiosztása ugyanis, bár többé-kevésbé szabványos, és a betűk is a megszokott helyen (megszokott ujjak alatt) vannak, azért egészen más úgy gépelni, hogy csak három ujjunkat használhatjuk, mert kettő kell ahhoz, hogy a billentyűzet (és a tablet) ne essen ki a kezünkből. Egy gépíróversenyeken edzett profi egyébként majdnem olyan gyorsan tud vele gépelni, mint normál billentyűzeten – a kb. 10 százalékos eltérés pedig simán betudható annak, hogy a Shift és egyéb funkciógombok helyzete nem hátra, hanem került, hanem előre.

A Grip már a harmadik verziónál jár, de boltban még nem kapható. A legutolsó fejlesztés azonban már a felhasználói visszajelzések alapján is jónak tűnik – eddig a gombokkal volt sokaknak baja, mert érzésre nem hasonlítottak eléggé a normál billentyűzet gombjaira, és a leütési út sem volt elég jó. Ha minden jól megy, akkor a kütyü hamarosan megvásárolható lesz, viszont nem lesz olcsó, nagyjából 250 dolláros árra lehet számítani.

És most lássuk, hogyan megy ez a profiknak, 115 karakter/perces sebességgel: