- 2014. január 6., 12:11
Jelentősen továbbfejlesztette az alig néhány hónapja bemutatott hibrid takarító robotját a koreai Moneual.

Jelentősen továbbfejlesztette az alig néhány hónapja bemutatott hibrid takarító robotját a koreai Moneual.

A képen látható robotot egyszer már bemutattuk a tavalyi IFÁ-n, de akkor még MR6800M volt a neve, és a tetején lévő kamerára azt mondták, hogy csak az ellenség megtévesztése céljából került rá. Az MR6800M végleges változatára valóban nem került kamera, így az a robot keresztbe kasul, tulajdonképpen véletlenszerűen pattogva járja be a padlót.

A néhány órája bemutatott, amerikai piacra szánt H68 Pro viszont már rendelkezik a koreai robotokra már néhány éve jellemző kamerával, ami a plafont figyelve érzékeli a robot pontos elmozdulását. Ez az információ a többi érzékelővel kiegészítve lehetővé teszi, hogy a Moneual H68 Pro csatlakozzon a szisztematikusan takarító robotok sorához. Takarítás közben a robot térképet készít a takarítható felületről, amin a szenzoroktól érkező jelek segítségével bejelöli az akadályokat. A takarítás során a robot párhuzamos sávokban takarítva járja be a lakás padlóját.

Takarítási technikáját tekintve a robot azonos az MR6800M-mel, tehát a kefés porszívó egységet egy óriási mikroszálas törlőkendő, illetve az azt folyamatosan nedvesen tartó folyadéktartály egészíti ki. Ennek köszönhetően a Moneual Rydis H68 Pro nem csak a port és az apró szemetet szedi össze, de feltörli a kilöttyent bort és a sárfoltokat is. A bemutatón filctoll nyomot és borfoltot kellett eltávolítania, amivel ha nem is tökéletesen, de elboldogult. A takarítás hatásfokát a való életben javíthatja, hogy kitett rollup tanúsága szerint a robot az első takarítás után az eredeti vonalakra merőlegesen is végigmegy a területen, így elvileg feltakarítja amit esetleg az első körben otthagyott.

A robot ára az Egyesült Államokban 499 dollár lesz, de a helyszínen lévő termékmenedzser az európai bevezetésről semmit sem tudott mondani.

A Moneual MR6800M egy tesztpéldánya már nálunk van, így hamarosan be tudunk számolni a saját tapasztalatainkról is.

Címkék