- 2014. január 7., 17:14
Még a kiállítás előtt volt alkalmunk megnézni működés közben is a Sharp Quattron+ technológiáját.

Még a kiállítás előtt volt alkalmunk megnézni működés közben is a Sharp Quattron+ technológiáját.

A Sharp sajtótájékoztatója után máris meg tudtuk nézni, hogyan muzsikál a japán gyártó idei nagy dobásnak szánt technológiája. A lelkesedésünk azonban sajnos gyorsan le is tört, mert fej-fej mellett nem tudtuk összehasonlítani a készüléket sem egy Full HD-s tévével sem egy UHD felbontású modellel – pedig a Sharpnak mindhárom verzióból van 70 colos tévéje. Nyilván ez nem véletlen egyébként.

A Quattron+ lényege az, hogy a pixeleket a Sharp félbevágta, és mindkét felet külön vezérli. Egy speciális chip valamelyest igazítja a képet, így elvileg a tartalom élesebb, szebb lesz, mintha sima Full HD tartalmaz néznénk. A technológia kicsit érdekes, mert pixelszám alapján 16 millió egyedi rész képpontról beszélhetünk (Full HD: 6, Quattron 8: UHD: 24 millió), ugyanakkor az apertúra szerkezete miatt távolról sem annyira egyértelmű, hogy javulást észre kell vennünk-e a képes vagy sem. Bár a bemutatón a kép valóban meggyőző volt, és a több sarokkal odébb lévő Full HD tévé képével összevetve talán még élesebb is, ez nem feltétlenül mérvadó, mert a Sharp UHD tartalmat tett ki a tévére. Azaz még nem tudjuk, hogy sima Full HD tartalom esetén a javulás mennyire érződik. Gyanítjuk, hogy sokkal kevésbé, hiszen ebben az esetben végső soron már ugyanazokat az akadályokat kell leküzdenie a Sharpnak, mintha egy UHD tévére kellene felskálázni a képet.

A Quattron+ papíron jó, a valóságban sem tűnik rossznak, de annyira talán jónak sem, mint amennyire azt a Sharpnál hiszik. A technológia „game changer”-nek lett kikiáltva, ez elsőre nekünk túlzásnak tűnik. A CES-en azért lehet még alkalom arra, hogy összevessük a Quattron+ technológiát a házon belüli egyéb megoldásokkal, ha így lesz, akkor arról természetesen be fogunk számolni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2019. október 28., 08:00
2019. szeptember 4., 20:00