- 2014. január 7., 07:15
World of Possibilities. Változás jön a világban, a kütyühasználatban. De hogyan birkózik meg ezzel a Samsung?

World of Possibilities. Változás jön a világban, a kütyühasználatban. A kérdés az, hogyan birkózik meg ezzel a Samsung.

Az előadást BK Yoon kezdi, és elmondja, hogy melyek azok a trendek, amelyek szerinte teljesen megváltoztatják a világot.
- Intenet és mobil eszközök összehozzák a világot. 6,8 milliárd mobil felhasználó van, majdnem annyi, mint a Föld lakossága, és 2,7 milliárd internetező
- Dübörög az urbanizáció. Pillanatnyilag a világ népességének 50% él városban, 2030-ban már 60 százalék fog.
- 2000-ben 0,6 milliárdan voltak 60 év felett, 2050-ben már 2,2 milliárdnyi ember lesz legalább ennyi idős. Tehát öregszik a társadalom.

Fentiekkel nem is tudunk vitatkozni, és így elsőre azzal sem, hogy mindebből a legfontosabb következtetés az, hogy mindenkinek az otthoni környezet lesz a legfontosabb. (Azt csak halkan kérdettük, hogy miért, most nem az?) Ezért a Samsungnak az a feladata, hogy az otthont tegye minél kényelmesebb, minél okosabb hellyé. De vajon milyen lesz a jövő otthona? Milyen otthont szeretnénk? Olyat, ami:
- Véd minket: védi a családot, az értékeket, külső fenyegetésektől (pl. légszennyezés, bűnözés).
- Rugalmas: alkalmazkodik az igényekhez, pl. otthoni munkát is lehetővé teszi.
- Reszponzív: a technológia ismer minket, és azokat a lehetőségeket ajánlja fel, amelyek az adott helyzetben nekünk a legkényelmesebbek. Például: mindenhol lesz képernyő, és a tartalom, a szolgáltatások követnek minket, bárhová is megyünk, stb.

Az előadást Tim Baxton folytatja, aki a Samsung Amerika szórakoztatóelektronikai részét vezeti. Nagy törés nincs az előadás vonalában, mert megint oda térünk vissza, hogy a világ változik, és ezekre a változásokra a Samsung válaszokkal készül. Újabb adatot tudunk meg: az eladott mobilok 70%-a az USA-ban már smart, és minden második amerikai tabletet is használ. A Samsung arra szeretne rávenni az embereket, hogy ne csak használják az okos eszközöket, hanem használják tudatosan, úgy, hogy okosan éljenek. Ehhez persze a technológiát a Samsung adja: a Smart Home Server például minden, a háztartásban lévő okos kütyüvel tud majd kommunikálni. Elég lesz bemondani a Galaxy Gearbe vagy telefonba, hogy elmegyünk otthonról, és máris lekapcsol a klíma, kikapcsol a tévé, energiatakarékos módba vált a hűtő, stb. Ha pedig azt mondjuk, hogy most mozizni szeretnénk, akkor bekapcsol a tévé, halványra vált a világítás, stb. A Samsung egyelőre csak ilyen egyszerű dolgokkal indul majd el, de a koncepciót szépen lassan tovább fogja fejleszteni.

Éles váltással az okostévék felé kanyarodunk, mégpedig éppen oda, hogy a Samsung is a tartalomra szeretne rágyúrni. Exkluzív megállapodás köttetett az NBA-vel és a PGA-val (kosárlabda és golf), amelynek értelmében a Samsung telefonokra, tabletekre és tévékre rengeteg tartalom fog érkezni az Amerikát lázban tartó bajnokságokról/-ból. Ez számunkra valószínűleg nem lesz annyira érdekes, legalábbis az ilyen megállapodások rendszerin csak Amerikára és Kanadára vonatkoznak, de hátha. Hogy mindez mennyire fontos a Samsungnak azt jól jelzi: Mark Cuban lép színpadra, hogy pár mondatban méltassa a fenti megállapodásokat és a Samsung okostévéket. Cuban nem rossz parti, övé a Dallas Mavericks és a Magnolia filmstúdió, hogy csak kettőt említsünk a vállalkozásai közül.

Az előadást Joe Stinziano, a Samsung Amerika Elnöke folytatja, és rögtön rátér az UHD felbontásra és annak előnyeire. Meg arra természetesen, hogy a Samsungnál jobban senki nem állt a technológia mellé. Az egyébként biztos, hogy most kell belehúzni, még az elején, mert az előrejelzések alapján a tavalyi 1,2 millió után idén 12 millió, 2017-ben pedig már 60 millió UHD felbontású tévé találhat gazdára. Aki lemarad, kimarad.

Színpadon a világ legnagyobb, 105 colos ívelt UHD OLED-tévéje. Ha valakinek eddig hiányzott volna ez az adat, akkora most megtudtuk, a tévé íve olyan, amilyet egy 4200 mm sugarú kör kerületével lehet leírni. Az ívelt OLED-et Michael Bay rendező méltatná, de elég bénán megrendezett jelenet következik, amint a látványtól megzavarodott Bay szavát feledve, „szipogva” lerohan a színpadról.

Még mindig UHD felbontású megjelenítők: a Samsung a felskálázó algoritmusra nagy hangsúlyt fektetett, és új precízebb LED-vezérlést alkalmaz UHD Dimming néven. A vállalat tévéi 50-110 colos méret között érkeznek, van köztük LED-es és OLED, ívelt és egyenes, 21:9-es és 16:9-es is. A felhozatal valóban impresszív. Az UHD tévékben megjelenik az UHD Evolution Kit, amivel a szabványokat lehet majd követni.

Kiderül, hogy a Samsung is fog 4K-s tartalmat streamelni a tévékre, mégpedig az Amazonon keresztül, a Lionsgate jóvoltából.

Világmegváltó funkció: a Samsung tévék mostantól instant on funkcióval is rendelkeznek, vagyis bekapcsolás után azonnal megjelenik a kép, nem kell másodperceket várunk.

Az okostévék négymagosak lesznek, a tavalyi modellekhez képest kétszeres teljesítménnyel. Megjelenik a Multi Link Screen, ami lehetővé teszi, hogy a Samsung tévék az adás mellett más tartalmakat is egyszerűen megjelenítsenek. A felület a Panasonic Home Screenre emlékeztet, de egyelőre még csak nyomokban, a gyors demó alapján a Samsung megoldása annyira nem tűnik kiforrottnak.

És igen, jön a hajlítható tévé. De nem szabadon hajlítható, hanem gombnyomással lehet választani, hogy sima vagy egyenes legyen. Ennek aztán már valóban semmi értelme, csak annyi, hogy mivel meg tudja csinálni a Samsung, meg is csinálta.

Ennyit a tévékről, most nézzük, mi folyik a konyhában. Kevin Dexter beszél. A hűtők kívül szépek belül okosak, a mosógép szintén. Szerencsére gyorsan „lapozunk”.

A 45 perces előadás 46. percénél járunk, minden bizonnyal az utolsó termékek jönnek. Ezek pedig táblagépek lesznek, Nanda Ramachanda, a Samsung USA tablet divízió vezetőjének tolmácsolásában. Míg korábban a tableteket csak tartalomfogyasztásra használtunk, ma már olyan igény is van, hogy dolgozni is lehessen a gépekkel. Ezt az igény elégíti ki a Note Pro és Tab Pro termékcsalád, amelynek tagjai S Pennel vagy anélkül, 12,2, 10,1 és 8 colos méretben érkeznek.

A legfőbb újítás a mindenféle tartalmat (SMS, e-mail, magazin előfizetések) összefogó Magazine UX valamint a továbbfejlesztett többablakos használat. Akár négy ablakot is egymás mellé tehetünk, és úgy tűnik, végre nincsen megkötés, ezek bármilyen programok lehetnek. A 2560×1600 pixeles kijelzőre egyébként bőven fér adat – állítólag nemcsak a 12,2 colos, hanem a 10,1 és 8,4 colos verzióba is ilyen részletességű panel kerül. Meg négymagos, 2,3 GHz-ed rendszerchip, 3 GB RAM és 8/2 MP-es kamerák. Androied 4.4-gyel és 10 órás üzemidővel.

A tabletek vastagsága rendre 7,5, 7,3 és 7,2 mm lesz, a tömeg pedig még a legnagyobb típusnál sem lesz több 750 grammnál.

Hozzászólások