- 2014. január 8., 19:53
Nagyon nehéz, de cserébe szinte bármit kibír a Panasonic legújabb, 7 colos kijelzővel rendelkező táblagépe.

Nagyon nehéz, de cserébe szinte bármit kibír a Panasonic legújabb, 7 colos kijelzővel rendelkező táblagépe.

A Panasonictól nem először látunk kisméretű tabletet, amely, mint a vállalat egyre több terméke, elsősorban nem az otthoni felhasználóknak készült, hanem olyan környezetbe, ahol szükség van arra, hogy a kütyü vízálló és ütésálló legyen, és ne okozzon számára gondot a kicsit extrém hőmérséklet valamint a por sem (MIL-STD-810G és IP65 megfelelőség). A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az FZ-M1 a legvékonyabb és legkönnyebb strapabíró táblagép a piacon, de azért arra nyugodtan mérget vehetünk, hogy ilyennel nem fújna el senkit a szél. Pontos adatot nem kaptunk a tömegre vonatkozóan, de saccra simán nehezebb a Panasonic masinája, mint a Samsung 12,2 colos Note PRO-ja.

Ami a dizájnt illeti, igazából semmi meglepő nincsen a kialakításon, persze csak akkor, ha valaki látott már Panasonic ToughBook notit. A mérnökök ugyanazokkal az anyagokkal, ugyanazokkal a színekkel és ugyanazokkal a formákkal dolgoztak, aminek az eredménye a jellegzetes, ezüstös színű fémház, a vastag fekete gumitok és a lekerekített sarkok.

Ahogyan a fotókon is látszik, a tablethez speciális, billentyűzetes tok is lesz, de természetesen e nélkül is lehet használni.

Egyelőre még csak prototípus a készülék, hasonlóan ahhoz a változathoz, amit tavaly már megnéztünk ugyanitt, Las Vegasban, viszont most már nem Windows 8, hanem Windows 8.1 fut rajta, 64 bites. Az OS és az érintőkijelző reszponzív, a gyors próba során megakadással nem találkoztunk. A kijelző Full HD, ami ebben a méretben már igen nagynak számít, legalábbis ahhoz mindenképpen, hogy ablakokat tologassunk – de azért meg lehet szokni a dolgot. A panel szerencsére nem TN, és fényereje elég nagy (500 nits) ahhoz hogy kültéren is minden információ látszódjék rajta.

Az érintőpanel érdekessége a szuperérzékeny üzemmód, amely lehetővé teszi, hogy a tabletet vastag kesztyűben is irányítsuk – ez a célterületet figyelembe véve nem elhanyagolható jellemző. A hardver még messze nem végleges, most annyi tűnik biztosnak, hogy a memória mérete legalább 6 GB lesz, a számítási feladatokat pedig egy Intel Core i5 vPro processzor végzi, aktív hűtés nélkül. A gép a külvilág felé USB, SDXC, LTE, WiFi és Bluetooth adapterrel tud kommunikálni, de felszerelhető rá egy sor már adapter, például vonalkód olvasó is.

Az egy feltöltéssel elérhető működési idő egyelőre még nem ismert, ami annak fényében, hogy a hardver nem végleges, nem igazán meglepő. Annyit azért sikerült megtudnunk, hogy legalább 5-6 órányi kültéri használatot mindenképpen biztosítani szeretne a Panasonic, viszont az akkuidő azért nem lesz olyan kritikus tényező, mert ha úgy adódik, akár működés közben is lehet majd telepet cserélni.

Címkék
Hozzászólások