- 2014. január 9., 14:20
Gyors, kényelmes az LG webOS alapú okostévé felülete: kipróbáltuk, és tetszett, amit láttunk.

Gyors, kényelmes az LG webOS alapú okostévé felülete: kipróbáltuk, és tetszett, amit láttunk.

Az LG-nél okostévé fronton az új platformé (interfészé) volt a főszerep, a koreai gyártó nem kevesebbet ígért, mint azt, hogy segítségével ismét egyszerűvé teszi a tévézést. A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján nem volt teljesen egyértelmű, hogy vajon az LG minden okostévéje a webOS-t kapja-e meg, most viszont már kiderült, hogy nem, a belépő modelleknél egyelőre marad a korábbi OS – aminek azért valljuk be, gyakorlati szempontból nincsen értelme, viszont az új UI-hoz feltétlenül kell a Magic Motion távirányító, ez magyarázhatja a döntést (ez ugyanis nem minden modellhez jár).

Az új UI kifejlesztésénél az elsődleges szempont az volt, hogy a tartalom minél egyszerűbben elérhető legyen. Ez sokszor elhangzik, tudjuk, most azonban valóban látszik is ez a törekvés, például ott, hogy az okostévé indító menüje nem foglalja el a teljes képernyőt; az alkalmazások indítására szolgáló kártyák az alsó negyedben kaptak helyet. A hely természetesen korlátos, ezért ide a leggyakrabban használt appokat érdemes tölteni – az LG válogat helyettünk, hogy legyen miből kiindulni, de természetesen lehetőség van a megjelenő kártyák (appok) testreszabására is. Balra az előzményeket, jobba pedig a többi alkalmazást érjük el. A felület hallatlanul reszponzív, sokkal gyorsabb, mint eddig bármilyen UI, amit láttunk. Ez már önmagában fél siker, az élőadás és mondjuk egy letöltött streamelt tartalom között gyakorlatilag oda-vissza váltogathatunk egyetlen másodperc alatt, és nem gond az sem (nem lassítja be az UI-t), ha egyszerre egynél több appot használnánk. A kártyák nem élő kártyát (még legalábbis), de ha egy-egy app fölé visszük az egeret, akkor az alkalmazás típusától függően a kijelzőre extra információk kerülnek ki.


A kártyák közül a legérdekesebb a Today redmommendation nevű, amely kiválogatja számunkra a népszerű tartalmakat – mindenhonnan. A felhasználókat nem érdekli, hogy amint nézni szeretnének, az éppen élő adás, YouTube videó vagy az USB sticken van, ezért az LG tévéje az ilyen részletekkel nem is fáraszt senkit, mindent szépen egymás mellett mutat meg, hogy nekünk csak választani kelljen. A standon kiemelték még nekünk, hogy az okostévé felület beállítása is könnyebb, mint eddig volt, legfőképpen azért, mert nem száraz beállításokat kell beadogatnunk, hanem kvázi kérdezz-felelek játék alapján lehet átevickélni az alapvető beállításokon.

A webOS tévé fontos eleme az új Magic Motion távirányító is, amely kisebb és kényelmesebb fogású lett, mint elődje, de ezt leszámítva nem változott, ugyanazokkal a képességekkel rendelkezik.

A felületet természetesen részletesebben is le fogjuk tesztelni egy mintapéldánnyal otthon, amint arra lesz alkalom oda. Eddig tetszett, amit láttunk, de azért arra is kíváncsiak leszünk, hogy huzamosabb ideig használva is ilyen jónak tűnik-e majd a rendszer.

Hozzászólások