- 2014. január 9., 15:37
Az egyre inkább a professzionális felhsaszná

Az egyre inkább a professzionális felhasználók felé mozduló Panasonicnál biztonsági megoldást is láttunk.

A 4K itt van, megérkezett. A Sony, a Sharp, a Samsung és az LG főleg a konzumer vonalra koncentrálnak, a Panasonic ugyanakkor olyan megoldásokat is bemutatott, amelyek rövid távon mindenképpen életképesebbek lehetnek, mert az üzleti szegmenst célozzák. A biztonsági rendszerek területe például egy olyan terület, ahol a nagyobb felbontás előnyeit sokkal jobban ki lehet használni, mint az otthoni mozizásnál, főleg a sokkamerás rendszerek esetében. Igazából nem kell magyarázni, hogy miért: egy 4K-s tévére sokkal több infó kifér, sokkal több kamera képe (négyszer több) követhető, úgy, hogy a kameránként látható információtartalom nem lesz kevesebb.

A Panasonic azonban nemcsak a kijelzőt fejleszti, hanem komplett biztonsági csomagokban is gondolkodik, amelyek képesek nemcsak követni, hanem elemezni is – mondjuk egy vállalatnál – dolgozók mozgását. A követés egyelőre a beléptető kártya adatai alapján történik, de később simán működhet a dolog arcfelismeréssel is. A rendszer lényege az, hogy megtanulja a viselkedésmintákat, így rövid idő eltelte után ki tudja szűrni a gyanús viselkedést – ha például valaki olyan emeletre megy, ahol korábban még sosem járt, akkor máris megy a figyelmeztetés a rendszergazda felé, de gyanús természetesen az is, ha ismeretlen jut be a színfalak mögé.

A demó persze még csak egy prototípus volt, és nem lehet tudni, hogy mikor lesz a dologból piaci termék, de egy újabb jelzése annak, hogy bár a Panasonic számára az otthoni termékek piaca sem elhanyagolandó, más irányok legalább olyan fontosak.

Címkék
Hozzászólások