- 2014. január 9., 16:38
A két nappal ezelőtti Sony bejelentés egyik legkisebb kütyüje egyben a legérdekesebb is volt.

A két nappal ezelőtti Sony bejelentés egyik legkisebb kütyüje egyben a legérdekesebb is volt.

A viselhető technológia az elkövetkezendő néhány évben meg fogja változtatni az életünket, ez most már teljesen biztos. Amíg egy technológiát csak kisebb vállalkozások képviselnek, addig kevés az esély az áttörésre, ha viszont már egy Sony vagy egy Samsung, LG is lát fantáziát valamiben, akkor az valószínűleg gyorsan nagy dolog lesz. Ilyenkor persze mindig felmerül az az érdekes kérdés, hogy egy-egy gyártó hogyan látja az adott területen a megoldandó problémákat, és arra milyen válaszokat tud, vagy milyen válaszokat akar adni. A viselhető eszközöknél a Sony első körben talán a legjobb utat választotta, mert egy apró, önmagában túl sok mindenre nem képes szerkezetet, a Core-t helyezte a középpontba, amely ugyan nem lesz olcsó, de 99 eurós árával (piacra várhatóan áprilisban fog megérkezni Európában) még mindig az olcsóbb árfekvésű eszközök között lesz a helye. (Igaz, ha azt vesszük, hogy belül szinte semmi elektronika nincsen, csak filléres szenzorok, akkor azért a Sony nem tagadta meg önmagát, és prémium árazású termékekkel lép be a viselhető termékek piacára is.)


A Core lényege ebből adódóan csupán annyi, hogy gyűjtse az adatokat, és továbbítsa azt a mobiltelefon (vagy más hardver felé), amely a munka érdemi részét végzi. Ez a szemlélet persze az okosórákról már ismerős, a Core viszont még véletlenül sem tévesztendő össze velük, mert önmagában semmire sem használható (nincs rajta kijelző, és LED-ekkel sem ad visszajelzést). A Sony koncepciójának másik fontos eleme a Lifelog alkalmazás, amely a Core szenzorai felől érkező adatok valamint a telefon szenzoraival gyűjthető adatok segítségével igyekszik követni a mindennapjainkat, például azt, hogy merre jártunk, hányat léptünk, mennyi kalóriát égettünk el, stb. A Lifelog ezen felül a közösségi alkalmazásokból is sok adatot le tud húzni, a Facebookra feltöltött képeket, bejegyzéseket például. Vagyis (a név alapján nem túl meglepő módon) estére elkészül az, amit saját naplónkba vésnénk bele, ha vezetnénk – csak éppen minden színes-szagos, digitális formában.

Maga a Core egy szépen kivitelezett termék, ível formájára pedig az ad magyarázatot, hogy lehet venni hozzá egy szilikonból készült csuklópántot (illetve a pánt valószínűleg a csomag része lesz), amivel aztán felerősíthetjük a szenzort a karunkra – az ív tehát azért van, hogy a Core kövesse a testünk vonalát.


Hogy pontosan mi van a készülékház alatt, az csak februárban, a Mobile World Congressen fog kiderülni, de úgy tudjuk, hogy csak giroszenzorokat és gyorsulásmérőt épített be a Sony, meg persze akkut (amivel a kütyü állítólag 5 napig bírja, ami nagyon jó érték, tekintettel arra, hogy tömege alig van), USB-t (a töltéshez) és Bluetooth adaptert (a folyamatos kommunikációhoz).

A Lifelog alkalmazás egyelőre még elég béta állapotban van, sokszor lefagyott, ezért képernyőmentés is csak egyet készíthettünk, de már most jól látszik, hogy valóban rengeteg adatot tud gyűjteni, elemezni és eltárolni – hogy ez jó-e nekünk, akarjuk-e ezt egyáltalán, az hamarosan, a piaci start után minden bizonnyal ki fog derülni a felhasználói reakciókból.

Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások