- 2014. január 9., 17:58
A Sony mérges törpéje valószínűleg már csak mérete miatt is sokak kedvence lesz a felsőkategóriában.

A Sony mérges törpéje valószínűleg már csak mérete miatt is sokak kedvence lesz a felsőkategóriában.

Tavaly év elején írtunk arról az online petícióról, amelyben a felhasználók kisméretű, de csúcskategóriás hardverrel szerelt telefont követeltek maguknak. A kezdeményezés a kezdeti lelkesedés után viszonylag gyorsan elhalt, a remélt több tízmillió aláírás messze nem jött össze. A gyártókon sem igazán látszódott, hogy foglalkoztak volna a problémával, és amikor kiderült, hogy a Sony Xperia Z1-nek is lesz kistestvére. mindenki egy „szokásos” mini verziót várt, amelyben a hardver jóval gyengébb annál, mint ami az aktuális csúcsmodellben leledzik. A Sony a CES-en aztán nagyot húzott, mert nem az Xperia Z1 minit jelentette be, hanem a Z1 Compactot, amely hardveresen gyakorlatilag egyezik a Z1-gyel. Kipróbáltuk a telefont.

A Z1 Compact, neve alapján nem túl meglepő módon, a tavalyi IFA-n bejelentett Z1-re épül, de jól kisebb kijelzővel rendelkezik, 5 colos helyett csak 4,3 colos panel került a készülékbe. Ebből adódóan az LCD felbontása is gyengébb, Full HD helyett csak HD részletességet kapunk, az eltérések azonban itt nagyjából véget is érnek. Ráadásul a kisebb kijelző ezúttal nem „bug”, hanem „fícsör”, így még csak apró negatívumnak sem nevezhetjük. Főleg, hogy a Sony végre IPS-re váltott, így az oldalról fakóbb színeknek és a konkurenciához képest gyengébb betekintési szögeknek végleg búcsút mondhatunk. A Z1 Compact ugyanazt a Snapdragon 800-as rendszerchipet használja, mint a Z1, memóriája is 2 MB, a belső tárhely szintén 16 GB-os, és a kamera is éppen ugyanaz a 20,7 MP-es szenzor, mint ami a Sony eddigi legjobb mobiljában volt. További hasonlóság, hogy bár a készülékház kialakítása kicsit más, a Z1 Compact is vízálló. A tervezési sajátosságok miatt már megszokhattuk, hogy a nagyobb mobilok vékonyabbak, mert a chipeket nagyobb helyen lehet elteríteni (a képen egy 4,6 colos Xperia SP mellé tettük a Sony újdonságát). Ebből adódan nem meglepő, hogy a Z1-hez képest a Z1 Compact kissé bumszlinak érződik (pedig csak 1 mm-rel vastagabb, mint a Z1), de azért a vastagság még bőven azon a tartományon belül van, amikor a mobil fogása kényelmes. Nemcsak az elektronikának kellett egyébként hely, hanem a 2300 mAh-s akkunak is, amely ebben a kategóriában elég nagynak számít, igaz, a Snapragon 800 miatt kell is a szufla.

A Sony Xperia Z1 sem túl sok fémet tartalmazott, ezért a Z1 Compacttól sem vártuk, hogy változik a helyzet, ugyanúgy csak az oldalaknál fedezhető fel egy vékony alumínumból készült betét. Az összeszereléssel viszont nincs gond, és, ahogyan az előadáson elhangzott, a telefon a fekete és fehér mellett sárga és rózsaszín verzióban is elérhető lesz.

Mivel a hardver ugyanaz, mint az Xperia Z1-ben és a szoftver sem tér el jelentősen (szintén Android 4.3-ról és a Sony saját UI-járól van szó, természetesen), a mobil szoftvere szó nélkül, mindenféle akadozásoktól mentesen és villámgyorsan tette a dolgát. A Sony kezelőfelülete továbbra is csak kevés változtatást tartalmaz a gyári Holo UI-hoz képest, de a módosítások mindegyikére azt mondhatjuk, hogy hasznos. A Sony természetesen a legfrissebb verziót alkalmazza, amire utal az alkalmazásindító ikon is, amely már nem kis négyzetekből, hanem apró méretű körökből áll.

A Sony februárban már piacra is dobja a telefont (az európai megjelenés lehet, hogy néhány hetet csúszni fog), így gyorsan ki fog derülni, hogy jó lépést volt-e a kisebb méretű, de hardveresen teljes értékű telefont legyártani. Ha minden jól megy, akkor a Sony ezúttal akár még trendteremtől is lehet, ha ugyanis az újítás bejön, akkor mérget vehetünk rá, hogy a többiek is követni fogják a japán gyártó példáját. Azt még nem tudni, hogy az Xperia Z1 Compact mennyibe fog kerülni, de várhatóan a nagyobb tudásért cserébe többet is kell fizetni, és az árazás inkább az 5 colos csúcskategóriás mobilok árához lesz közelebb, nem a minikéhez.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00