- 2014. január 10., 15:59
A Microsoft két éve kiszállt, azóta kiállítóként nincs jelen a CES-en – a Windows ennek megfelelően el is tűnt.

A Microsoft két éve kiszállt, azóta kiállítóként nincs jelen a CES-en – a Windows ennek megfelelően el is tűnt.

A Microsoft két éve döntött úgy, hogy nem jön többet a Las Vegas-i CES-re. A döntés mögött alighanem az állt, hogy a vállalat igazából nagy érdekességet már egy jó ideje nem tudott bejelenteni a kiállításon, mert azokat vagy sosem sikerül elég korán bemutatni, vagy nem lett volna célravezető csak azért, hogy valami a CES alatt jöjjön ki, váratni azt a spájzban. Ennek ellenére tavaly még elég sok helyen találkoztunk a Microsoft termékeivel – főleg persze azért, mert a Windows 8 bejelentése még friss volt, érkeztek az új hardverek. Idénre elfogyott a lelkesedés a Windows 8 iránt, és az Android oly annyira átvette a terepet, hogy kis túlzással csak a Google OS-ét futtató kütyükkel találkoztunk. Meg persze egy sor olyan termékkel is, ami így vagy úgy, de csak iPhone-nal vagy iPaddal működik. A Windowst egyedül csak a nagyobb gyártók mutogatták, de fókuszban náluk sem volt semmilyen Windowst futtató termék. A Toshibánál és az LG-nél például volt Windows 8.1-es notebook vagy más kütyü, de elfoglalt terület alapján mindkét helyen elsőbbséget élvezett a Chromebook.

A Microsoft távolléte azért furcsa, mert a vállalat elvileg éppen azért küzd, hogy felvegye a harcot a mobil operációs rendszerek piacán az Androiddal és az iOS-sel. Előbbi mérete okán simán eladja magát, de persze az Apple-t sem kell félteni. Ráadásul a CES-nek van olyan része (pavilonja), amely kifejezetten az almás gyártó termékeihez gyártott kiegészítőkkel foglalkozik.

Egyébként, amint arról beszámoltunk, a Microsoft fontolgatta a visszatérést a CES-re, és nem volt kizárt, hogy már idén újra saját standdal jelentkezik a redmondi vállalat. Ez valószínűleg meg is történt volna, ha sikerül új ügyvezetőt választani, de úgy tűnik, hogy Ballmer utódjának kiválasztása nem olyan sima ügy. Alan Mullaly, akit a legnagyobb esélyesnek tartottak, például a napokban döntött úgy, hogy biztosan nem megy át a Microsofthoz, így a jelöltkeresés most házon belül folytatódik.

Az új CEO feladata elsősorban az lesz, hogy kivezesse a Microsoftot a válságból, és megtalálja a kiutat egy olyan világban, ahol már nem az asztali gépek az uralkodók, ebből adódóan nem egy olyan terepen kell versenyezni, ahol a riválisok feladata a Windows legyőzése, hanem éppen ellenkezőleg, a Windowsra vár a feladat, hogy bebizonyítsa, van olyan jó, mint a Google és az Apple platformja. Microsoft, CES, 2015?

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 30., 14:04
2021. január 29., 09:05