- 2014. január 10., 15:25
A Leonar3do harmadik alkalommal van a CES-en, idén az amatőrök felé nyitott a cég.

A Leonar3do harmadik alkalommal van a CES-en, idén az amatőrök felé nyitott a cég.

A Leonar3do 3D-s tervezőprogramot alkotó csapattal immáron harmadik éve találkoztunk Las Vegasban, és az érdekességeket illetően ezúttal sem kellett csalódnunk. A vállalat tavaly és előtte a profiknak szánt megoldását demózta (csak ilyen volt), idén viszont már a leopoly.com szolgáltatás volt a középpontban, amely az amatőrök számára is elhozza a 3D tervezés lehetőségét. Kertész Péterrel beszélgettünk, aki elmondta, hogy a szolgáltatás alapvetően a weben működik, és ha valóban csak kedvtelésből szeretnénk gyurmázgatni egy kicsit, akkor egy gyors regisztráció után teljesen ingyenesen tehetjük meg ezt.

A tervezésnél nagy segítséget jelent, hogy online elérhető egy több mint tízezer 3D-s objektum katalógus, amely teljesen nyílt, bármelyiket kiválaszthatjuk és kedvünkre szerkeszthetjük (de az ügyesebbek számára nyilván adott a lehetőség arra is, hogy egy gömbből induljanak ki). Az ingyenességért cserébe a kompromisszum az, hogy amit mi készítünk, az nyilvános és bárki által letölthető, módosítható lesz.

Az elkészített példányokat saját merevlemezre nem is lehet menteni, viszont a kinyomtatásukat kérhetjük – ilyenkor a Leonar3do szerződött partnere végzi el a munkát és a kiszállítást, és fizetni is neki kell. A kezelés az online verzióban már egérrel is működik, és a cég azt reméli, hogy mivel így semmi extra felszerelés nem kell ahhoz, hogy valaki megismerkedjen a virtuális gyurmázás világával, ezért a fiatalokat is be fogja szippantani a technológia. A webes verzió természetesen működik 3D-ben is, így ha adott otthon a 3D megjelenítés lehetősége bármilyen módon, akkor egyetlen gombnyomással átválthatunk térbeli megjelenítésre is.

Az ingyenes változatnál alapvetően három dologban nyújt többet a fizetős: működik offline, lehet exportálni és importálni a népszerű 3D formátumokból és a neten létrehozhatunk privát galériát is. A fizetős verzió egy hónapra 10 dollárba kerül, egy évnyi használatért pedig 75 dollárt kér a Leonar3do.

Ami a beviteli eszközt illeti, az online felület természetesen támogatja a madarat is, amely az első, és azóta is az egyetlen saját fejlesztésű interfész – ezt 500 dolláros áron lehet megvásárolni, ha valaki már belejött az egér tologatásába, és szeretne egy szinttel feljebb lépni. Érdekes, hogy a 3D-s toll két év alatt semmit nem fejlődött, annyit azonban elárulhatunk, hogy a következő verzióra már nem kell sokáig várni, hamarosan vezeték nélküli társat kap az apró kütyü.

A leopoly.com népszerűségéről sokat elmond, hogy a nyáron megkezdett tesztüzem, majd az októberi „nyitás” óta több mint 20 ezer amatőr tervező regisztrált már (a fizetős fiókok aránya néhány százalék). Csak érdekességképpen rákérdeztünk: a legtöbben Amerikából, Kínából, Japánból, Malajziából és Indonéziából regisztráltak. Egyébként amikor a standon jártunk, akkor is pörgött a munka, folyamatosan jöttek a nézelődők, tele volt (és van) a hely érdeklődőkkel, amit nagyon jó volt látni.

Hozzászólások