- 2014. január 11., 17:53
Ezúttal nem hozott igazi újdonságot az Ecovacs, csak a már bejelentett termékek finomhangolt verzióit demózta.

Ezúttal nem hozott igazi újdonságot az Ecovacs, csak a már bejelentett termékek finomhangolt verzióit demózta.

A tavalyi IFÁ-n volt szerencsénk jobban is megismerni az Ecovacs legújabb termékeit. Ezek sorában nem igazán volt változás. A legfontosabb termék ezúttal is a Deebot D9-es sorozat volt, ami a Neato lézeres navigációs rendszeréhez hasonló egységet használva feltérképezi a takarítandó helyiséget, majd azon belül szisztematikusan kitakarít. Ez a robot a kínai vállalat első térképező és navigáló robotja.

Annyi változott, hogy itt már egy stabilabban működő verzió volt kitéve, ami tényleg szépen bejárta a demó területet, nem akadt el, mint néhány hónapja. A robot érdekessége, hogy a már felporszívózott terület mobiltelefonon vagy tableten is ellenőrizhető, sőt egy-egy virtuális fal berajzolásával a robot bizonyos területekről teljesen ki is tiltható. Ehhez persze előbb meg kell rajzolni a lakás alaprajzát az alkalmazásban, de ez az alkalmazással nem tűnt bonyolult feladatnak.

A berlini kiállításon az Ecovacs vezetője még három modellváltozatot említett, de a CES-re már csak a D93-as és a D96-os verziók kerültek. Az okostelefonos vezérlés nélküli változat úgy néz ki, hogy időközben kihullott a kínálatból. A D96 annyiban különbözik a D93-tól, hogy tartalmazza a robot portartályát automatikusan ürítő dokkolót is.

A másik főszereplő az IFÁ-n szintén kiállított D83, ami rendkívül elegáns fedlapjával hívja fel magára a figyelmet. Ezúttal azonban sikerült egy kicsit többet is megtudnunk a véletlenszerűen mozgó porszívó robotról. A két oldalkefével és egy kefés hengerrel szerelt Deebot D83 az alaposabb takarításért törlőkendő feltétet is tartalmaz, melyre száraz portörlő vagy előre nedvesített felmosó kendő is feltehető, amivel a robot mindkét munkafázist el tudja végezni egyben. A kosz szenzorral is felszerelt robot két módban is használható. A kefés hengerrel felszerelkezve alaposabb takarítást tesz lehetővé, míg kefe nélkül inkább olyan helyen használható, ahol napról-napra sok hajat vagy állati szőrt kell összeszedni.

Az Ecovacs Deebot D83 erőssége mégsem ez, hanem hogy akár 2,5 cm-es akadályokon is képes átgázolni erős meghajtó motorjainak és speciális kerék kialakításának köszönhetően. A takarító robotok többsége maximum 1,5 cm-es küszöbökön tudja magát átverekedni.

A harmadik kulcstermék az Ecovacs standján a Famibot nevű családi telepresence robot volt, ami távol lévő családtagokkal való kapcsolattartást segíti. A robot segítségével távolról is becsatlakozhat az üzleti úton lévő apuka a család életébe és úgy járkálhat a lakásban, mintha otthon lenne. A robot képes kommunikálni a lakásban felszerelt okos érzékelőkkel (füst vagy mozgás érzékelők) és dugaljakkal is, így riasztani tudja a lakás tulajdonosát és lehetővé teszi bizonyos fogyasztók távoli ki- és bekapcsolását.

A robotból három verzió készül, melyek között elsősorban méretben és a kapcsolat módjában (wifi, wfi+3G vagy csak 3G) van különbség.

Címkék
Hozzászólások