- 2014. január 11., 09:28
A Samsung a hardveren és a dizájnon keveset változtatott, de a szoftver alaposan felturbózza az új Note-okat.

A Samsung a hardveren és a dizájnon keveset változtatott, de a szoftver alaposan felturbózza az új Note-okat.

A koreai gyártó sajtótájékoztatóján már kiderült, hogy az új Note Pro és Tab Pro gépek segítségével a Samsung azt szeretné elérni, hogy a felhasználók ne csak szórakozásra, hanem munkára is használják a gépet. Ennek a legnagyobb kerékkötője (egyesek számára akár meglepő módon) nem az, hogy a tabletek kijelzője kicsi, és nem is az, hogy nincsen rajtuk klaviatúra. Munkára ezek a gépek egészen egyszerűen azért nem alkalmasak (azért nem jók notebook vagy PC helyett), mert nagyon gyatra multitasking képességgel rendelkeznek.

A Samsung ezen szeretett volna változtatni, és megoldotta, hogy az új Note-ok és Tabok egyszerre szinte korlátlan mennyiségű ablakot meg tudjanak nyitni, közülük kettőt, hármat vagy négyet pedig akár úgy is elhelyezhetünk a kijelzőn, hogy egyszerre, egymás mellett is használhassuk őket.


A Note Pro és Tab Pro termékcsaládba egyaránt három-három modell érkezik, 12,2, 10,1 illetve 8,4 colos képátlóval. A két széria között a legfontosabb különbség ezúttal is az, hogy az S Pen csak a Note-okhoz jár – ezt leszámítva a hardver azonos, és a dizájnban is csak jelentéktelen eltéréseket fedezhetünk fel.

A kevés változatás a 2013-as modellekkel összevetve is igaz, bár azt el kell ismerni azért, hogy a tabletek vastagságán tudott faragni valamicskét a Samsung. Érdekesség, hogy a készülékek felbontása mindhárom méretben 2560×1600 pixel, ami persze könnyen megindokolható: a Samsung azért ragaszkodott a WHD kijelzőhöz, hogy teljes értékű többablakos üzemmódot tudjon biztosítani a 8,4 colos változatoknál is. A memória mérete 3 illetve 2 GB, képátlótól függően (3 GB csak a 12,2 colos modellben van). Ha ezt nem nézzük, akkor a hardver azonos, ami persze megint visszavezethető oda, hogy a multitasking élményhez nem választhatott gyengébb SoC-t a koreai vállalat.

A Galaxy Note Pro és Tab Pro gépeken az Android 4.4 futott, a Samsung saját kezelőfelületével és a Magazine UX-szel. Ez utóbbi egy, a HTC-féle Blinkfeedre hajazó megoldás, amelynek lényege, hogy a tablet a kezdőképernyőre összegyűjt nekünk minden fontos hírt, frissítést stb.A Samsung a táblagépek forgalmazását az első félévben meg szeretné kezdeni, azt egyelőre nem tudjuk, hogy az árak hogyan alakulnak majd. Ugyan lehetett hallani 700 dolláros nyitóárról, ez valószínűleg kacsa, legalábbis nem tudjuk elképzelni, hogy az ebből a szokásos feltételekkel kalkulált 200 ezer forint körüli hazai árat egy percig is komolyan gondolhatja a Samsung.

Címkék