- 2014. január 11., 20:30
A felbontás növelésének egyetlen értelme, hogy jobb szemüveg nélküli 3D kép biztosítható segítségével.

A felbontás növelésének egyetlen értelme, hogy jobb szemüveg nélküli 3D kép biztosítható segítségével.

A 4K nagyon nagy téma az idei CES-en, de aki rendszeresen olvassa a kiállítási beszámolóinkat, azt tudja, hogy már 8K-s kijelző is készült, mégpedig a Sharp tolmácsolásában (illetve most már a Samsungéban is). A japán vállalat már egy ideje hordozgatja a kiállításra a prototípusát, amelyet először a 2011-es IFA-n láttunk. Most a CES-re már egy módosított verzió érkezett, amely 3D megjelenítésre is képes, ráadásul úgy, hogy ehhez még szemüveg sem kell. A kijelző teljesen rendhagyó módon 3000×2000 pixeles felbontást nyújt 3D-ben, és összesen 28 view-val rendelkezik. Bár ez csak héttel kevesebb, mint a Samsung 4K-s szemüveg nélküli kijelzőkével elért 35, a különbség látható volt, a Sharp tévéjénél az optimális nézési helyek között egy-egy nagyobb ugrással is találkoztunk.

A videón jól látszik hogy miről beszélünk; a felvételről azonban az is kiderül viszont, hogy a helyzet annál sokkal jobb, mint amit a gyártók akár csak egy éve tudtak (volna) nyújtani hasonló technológiával.

Kis segítség, hogy hova is kell állni

Nyilván a Sharp is csak kísérletezik a technológiával, ezért egyelőre nem kell arra számítani, hogy a szemüveg nélküli 3D-t nyújtó 8K-s tévé piacra kerül. Főleg, hogy „rendes” adás még a 4K-s tévékhez sincs. A prototípus egyébként nem teljesen saját fejlesztés, a japán gyártó a Philipsszel közösen csiszolgatja a technológiát – amelynek alapját a Philips lentikuláris szűrője adja.

Még vannak optimális nézési helyek, de már sűrűn követik egymást
Címkék