- 2014. január 11., 19:02
A kínai gyártó a telefont még a CES előtt jelentette be, de csak most volt alkalmunk megnézni.

A kínai gyártó a telefont még a CES előtt jelentette be, de csak most volt alkalmunk megnézni.

Kezdjük rögtön a legtriviálisabbal: az Ascend Mate külsőre nem sokat változott, kijelzője is ugyanúgy 6,1 colos és csak HD felbontású, mint ahogyan az előd esetében is volt; azaz a készülék vérbeli phablet, elsősorban nem arra tervezték, hogy zsebből előkapva, egy kézzel a villamoson használjuk majd. A főbb újításokat belül kell keresni: új például a rendszerchip; bár a kínai verziónál a Huawei továbbra is saját processzort fog használni, más piacokon a Qualcomm MSM8928 Snapdragon fog szolgálatot teljesíteni, négy maggal és 1,6 GHz-es órajellel. A RAM mérete 2 GB, adatokat pedig a 16 GB-os belső memórián tárolhatunk – ezt igény esetén bővíteni is lehet. A kamerák is nagyot fejlődtek, hátul 13, elöl pedig 5 MP-es modult találunk. Kommunikáció termén sincs okunk panaszra, a Huawei legújabb üdvöskéje 150 Mbps-ps LTE modemet és Bluetooth 4.0 adaptert is tartalmaz.

Viszont furcsa dolog az optikai tuning, ez már többször kiderült, ugyanis a 9,5 mm vastag Mate 2 egyáltalán nem tűnik annak, mivel a telefon felülete ehhez a vastagsághoz elég nagy (ehhez képest a Sony Xperia Z1 Compactról, ami kb. ugyanilyen vastag, éppen azt írtuk, hogy bumszlinak tűnik). A 202 grammos tömeg a kategóriában nem sok, de azért általánosságban érezni, hogy a telefon nem a pehelysúlyú versenyzők között indul. Ezt viszont könnyebb megbocsátani, ha tudjuk, hogy a nagy tömeg részben a 4050 mAh-s akku számlájára írható. A Huawei nem kevesebbet ígér, minthogy a Mate 2 két napot mindenképpen kibír. A dologban valóban lehet valami, mert az akkumulátor kapacitása még arra is elég, hogy más USB-s eszközt töltsünk fel a Mate 2 segítségével. Hogy ez miért jó, arra igazából nem jöttünk rá, legalábbis ha nekünk egy feltöltött okostelefon vagy egy feltöltött bármilyen más kütyü közül kellene választani, akkor biztos, hogy az előbbire voksolnánk.

A telefonon az Android 4.3 és a Huawei saját kezelőfelülete, az Emotion UI fut, amelynek második verziója az iPhone kezdőképernyőjére hajazó felépítést megtartotta (tehát alkalmazásválasztó továbbra sincsen benne). A szoftver legfontosabb újdonsága az, hogy most már ablakban futó, a fő app „felett” megjelenő minialkalmazások is megjelentek benne.

A telefon várhatóan még az első negyedévben megjelenik, de nem tudjuk, hogy ez csak a kínai és amerikai startot jelenti-e vagy az európai premierre is vonatkozik. A telefon áráról még ennyi adat sincsen, de gyanítjuk, hogy a Mate 2 nem lesz sokkal drágább, mint a Mate volt megjelenésekor, így ha kellene, 130 ezer forint körüli összegre tippelnénk.

Érdekesség még a Mate 2-hez készített tok is, amely a Samsung Galaxy S 4 tokjához hasonlóan tartalmaz egy kis ablakocskát is, hogy a legfontosabb információkat a tok kinyitása nélkül is megnézhessük.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00