- 2014. január 11., 13:28
Aki arra számított, hogy a kivetítő otthonra készül, annak csalódnia kell, a képminőség viszont pazar.

Aki arra számított, hogy a kivetítő otthonra készül, annak csalódnia kell, a képminőség viszont pazar.

Sokan számítottak arra, hogy a Panasonic a közeljövőben kilép a projektorok piacáról (is), ám a CES-en bemutatásra került egy 4K-s prototípus, így egyelőre úgy tűnik, hogy a félelmek alaptalanok. Az viszont könnyen elképzelhető, hogy mint annyi területen, úgy a projektoroknál is az üzleti vonal lesz az elsődleges, mert a most bemutatott monstrum prezentációs projektor, nem pedig mozizásra tervezett készülék. Már csak mérete okán is; egy ilyen nagy szörnyeteget azért egy átlagos lakásban elég nehéz lenne elhelyezni.

A készülék egyelőre még csak prototípus, modellszáma sincsen – és fotót sem igazán készíthettünk volna bent, vetítés közben. De kellő rábeszélés után az utolsó napon azért mégiscsak módunk volt pár képet lőni. Aminek igazából, valljuk be, sok értelme nem volt, abból a szempontból legalábbis, hogy visszaadni azt az élményt, amit a vetítő előtt állva láttunk, nem tudjuk.

A projektor technikai specifikációja egyelőre még messze nem végleges, egy érdekes adat azonban kiderült már a működéssel kapcsolatban. Mégpedig az, hogy a kivetítő kétirányú pixeleltolás segítségével állítja elő a képet, vagyis a benne lévő LCD valójában csak Full HD-s, a kivetített kép viszont mégis 4K×2K felbontású, mert az LCD-t mozgatva minden egyes pixel a panelen végül négy képpont előállításában segédkezik.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a projektor mikor lesz olyan állapotban, hogy elindulhasson a „tömeggyártás”, de ismerve azt, hogy a Panasonic gyakran egészen korai mintákat is bemutat a kiállításokon, akkor sem lennénk meglepve, ha kereskedelmi változat csak jövőre érkezne.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. szeptember 14., 08:00
2020. május 5., 12:00
2020. március 13., 07:00
2020. március 27., 08:00
Hozzászólások