- 2014. január 11., 13:18
Az IFÁ-n nem találtok, de most végre meg tudtuk nézni a Hobot ablaktisztító robotját.

Elég az ablak egyik oldalára feltenni, stabilan megáll és mászkál így is. Sőt, akár csempére is feltehető.

Nagyon furcsán néz ki, de ennek ellenére nagyon ügyes a tajvani Hobot ablaktisztító robotja. A Windoro robottal ellentétben a Hobotnak nincs szüksége ellenoldali modulra, mert nem mágnesek segítségével, hanem vákuumot tartva marad az ablakon. Működés közben a két korong közül mindig az egyik tapad az ablakhoz, a másik épp forog és tisztít. Hogy ne csak a forgó korong alatti pici terület legyen tiszta, hanem annál egy kissé nagyobb sáv, a robot néhány fokban elfordul az ablakhoz tapadó korong körül. A robot ezután vált, és az eddig takarító korong lesz a fix és a korábban fixen álló kezd el forogni és takarítani. Ezt a mozgást kihasználva araszol végig a robot az üvegen és takarítja azt le.

A vákuum előállításához természetesen elég sok energiára van szükség, így a robot alapvetően nem akkumulátorról, hanem hálózati tápegységről kapja az áramot. Leesni viszont áramszünet idején sem szabad neki, ezért a robotban egy akkumulátor is helyet kapott, ami ilyen esetben ugrik be, hogy alap szinten fenntartsa a vákuum hatást. A gyártó állítása szerint a robot akár harminc percig is az ablakon tud maradni, így van időnk a mentésre.


áramellátás nélkül is az üvegen marad

Az abszolút biztonságot egy extra kötél is biztosítja, ami elsősorban olyan magasházak esetén fontos, ahol a leeső robot sérülést vagy komoly károkat okozhatna. A kötél akkor is jól jöhet, ha a robot valamiért olyan helyen akad el, ahol nehéz elérni. A tisztítás oroszlánrészét a nagyon puha mikroszálas korongok végzik, amelyek a hosszú szálak közé begyűjtik a koszt.

A vákuumos megoldás előnye a mágnesessel szemben, hogy bármilyen vastagságú üvegen jól működik. A Hobot az Egyesült Államokban még nem kapható, de Európa országaiban szépen lassan elindul a forgalmazása. Az ár valahol 300 euró környékén alakul.

Címkék
Hozzászólások