- 2014. január 11., 22:24
Több elismerést is kapott idén a Moneual a CES-en, ezért elmentünk megnézni a többi robotot is.

Több elismerést is kapott idén a Moneual a CES-en, ezért elmentünk megnézni a többi robotot is.

Bár volt már szó a Moneual kapcsán a legújabb hibrid felmosó és porszívó robotjukról a Moneual Rydis H68 Pro modellről, de robot fronton hozott mást is a koreai cég a CES-re.

A leglátványosabb kétségtelenül a RoboSpin névre hallgató szerkezet, ami két korongot forgatva maga alatt járja be a padlót. Szisztematikus takarításról itt szó sincs, teljesen össze-vissza forog a padlón, de koncentrikus köröket leírva, vagy a fal mentén végigjárva is tud mozogni. Azt ilyen demó módban nehéz megmondani, hogy vajon milyen hatékonysággal járja be a padlót, de elsőre nem tűnt rossznak.

A robot alján nincs kerék, a mozgást a két korong alakú forgó kefe segítségével oldja meg. A korongokon lévő mikroszálas törlőkendők levehetők és könnyen moshatók. Értelemszerűen a robot csak kemény padló tisztítására alkalmas, szőnyegre nem megy fel. A bútorokkal való ütközésnél a bútort a roboton lévő gumírozott ütköző védi meg a sérüléstől.

Mivel egy-egy ponton többször is átmegy, a Moneual termékfelelőse szerint sokkal jobb, mint azok a feltörlő robotok, amik csak előre hátra mozogva takarítják fel a padlót. Egyértelmű, hogy az iRobot Braava modellt tartják a legfontosabb vetélytársnak.

A másik díjazott termék a Smart Robot Vacuum System, vagyis okos robot porszívó rendszer nevet kapta. Az új robot nem csak szisztematikusan takarít, de ugyanazon a területen többször is átmegy, és ha lemerül, akkor töltés után ott folytatja, ahol töltés előtt abbahagyta. A robot indítását egy olyan szenzor intézi, ami a levegő portartalmát figyeli. A robot a szenzorhoz és okostelefonhoz is wifi-n csatlakozik. Ez utóbbi eszközön egy sor adat is lekérhető a robottal kapcsolatban.

Címkék
Hozzászólások