- 2014. január 12., 09:03
A mesterséges intelligenciát fejlesztő XDroid egy nagyon érdekes vizualizációs megoldással érkezett a CES-re,

A mesterséges intelligenciát fejlesztő XDroid egy nagyon érdekes vizualizációs megoldással érkezett a CES-re,

A technológia lényege az, hogy a rendelkezésre álló információkat hierarchikus elrendezésben képes megmutatni. A többszintű megjelenítés rétegek mentén történik, és minden réteg egy-egy adott témában további részleteket mutat meg a felhasználónak. Akár egy több száz oldalas könyv is tálalható nagyon egyszerű struktúrában, ahol mindenki számára adott a lehetőség, hogy csak olyan mélyre menjen le az információ bányászásában, amennyire kedve van.

A hierarchikus struktúra előnye kettős. Egyrészt koncentrálja az információkat. A standon egy olyan demót (is) láttunk, amely egy biológiával foglakozó könyv anyagát tartalmazta, ebben elég mondjuk az ízeltlábúakra kattintani, és máris minden olyan rész rövid összefoglalója megjelenik, amely bármilyen módon érinti ezt a témakört. Persze mindegyiknél lehet aztán további részleteket kérni, aztán még többet és még többet. A lapozgatással szemben a másik előny az, hogy kutatások szerint a vizualizáció jobban segíti a tanulást is; tudományosan bizonyított, hogy az olyan információk, amelyekhez nemcsak szöveg társul, hanem kép vagy más információ (például az, hogy „ezt bal oldalt olvastam”), hosszú távon jobban megmaradnak a memóriánkban.

Az Xdroid még egy lépéssel tovább ment, és a sztenderd keresést is feldobta a BinPad segítségével. A saját fejlesztésű rendszer nem tör a Google vagy éppen a Bing babérjaira abból a szempontból, hogy nem egy újabb keresőmotorral van dolgunk, hanem egy olyan megoldással, amely a találati listákat egészen más köntösben, a cég reményei szerint jobban átlátható formában tálalja. A hierarchikus elrendezésben elsőként a Google (vagy más kereső) sztenderd találati listája szerepel, a második szinten azonban más sokkal több adatot kapunk, mint amit a keresők biztosítani tudnak – így könnyebb megtalálni azt, amit valóban keresünk. Ötletes szolgáltatás, hogy a keresett kulcsszó alapján az Xdroid rendszere további keresési javaslatokat is feldob, Asafa Powell neve mellett például megjelennek az Usain Bolt, világrekord, olimpia, jamaikai futó vagy akár dopping kulcsszavak is, kapcsolódó témaként. Ezekről nyilván nem tudunk meg mindent, viszont a kulcsszavakra kattintva már azok keresési eredményeihez jutunk, így az információk megtalálását valóban nagy mértékben elősegítheti a technológia. A cég eredeti területen szerzett tapasztalata itt jön be a képbe, ugyanis a kapcsolódó témák kiválasztáshoz szükséges adatbázist a saját fejlesztésű mesterséges intelligencia állítja össze. A rendszer egyébként teljesen gyorsan működik, még a kiállítási, nem túl gyors neten is másodpercek alatt megérkezett minden infó.

Az Xdroid folyamatosan fejleszti a vizualizációs megoldását, de a platform már most van olyan állapotban, hogy élesben is bevethető. És a legjobb az egészben az, hogy igazából nincsen megkötés, bármilyen adatbázisra rá lehet „húzni”. Az Xdroid kísérletképpen például az amerikai Pubmed nyilvánosan elérhető, 23 millió dokumentumot (orvosi publikációkat) tartalmazó adatbázisával is tesztelte a szoftvert, és ez egyértelműen alátámasztotta, hogy nemcsak a hétköznapi kereséseknél, hanem a komolyabb kutatásoknál is hasznát lehet venni, mert sokkal komplexebb hivatkozásstruktúra mentén teszi lehetővé a keresést.

Hozzászólások