- 2015. január 5., 19:46
A Panasonic ezúttal végre egy érdekes sajtótájékoztatót tartott, bejelentette például az első 4K-s Blu-ray lejátszó

A Panasonic ezúttal végre egy érdekes sajtótájékoztatót tartott, bejelentette például az első 4K-s Blu-ray lejátszót.

A japán vállalat sajtótájékoztatója talán meglepő módon ezúttal nem a szórakoztatóelektronikai termékekkel kezdődött, hanem az autókban alkalmazott megoldásokkal. Első körben azért a fedélzeti szórakoztatóelektronikai rendszerek kerültek szóba, főleg a streaming szolgáltatások (rádiók) kapcsán. Utána viszont az elektromos autókban nagyon fontos akkumulátorokra került a szó, amely nagyon fontos terület a gyártók számára. Csak mellékesen: a Panasonic gyártja az akkumulátorokat a Tesla számára is. A vállalat tavaly 300 millió Li-Ionos akkut adott el, és egy új gyárat is megnyitott az USA-ban, amely 6500 embernek ad munkát.

A sajtótájékoztató második része már a megszokott szlogennel kezdődött: A Better Life A Better World. Vagyis a szórakoztatóelektronikai termékek érkeztek. A vállalat öt pillérre támaszkodik, de fontos, hogy az eddigihez képest nagyobb fókuszt kapnak az üzleti termékek is. A fontos termékcsoportok a következők lesznek: tévék/audio, digitális képalkotás, szórakoztatás, sport és szépségápolás – utóbbi nem klasszikus szórakoztatóelektronika, hanem fehéráru.

A képalkotással bármilyen módon összefüggésben hozható termékeknél a 4K természetesen fokozott figyelmet kap, a tévék esetében például a felhozatal közel 70 százaléka lesz UHD felbontásra képes, és a fényképezők és kamerák között is sok olyan lesz (van), ami tud 4K-s felvételeket készíteni. A sport témakörben rögzíthető kamerákat várhatunk, a Panasonic üzent is a legnagyobb piaci szereplőnek: GoPro, watch out. A vállalat bemutatott néhány 4K-s kamerát is, de ezek nem újak, csak az USA-ban (a tavalyi Photokinán mutatta be őket a gyártó). A helyzet hasonló a Technics márkával is, amely a tavalyi IFA-n került újra előtérbe, most pedig az USA-ban is újra bevezetésre kerül.

A Panasonic az okosotthonok piacán is jelen van, számos új termék érkezik ebben a kategóriában is, amelyeket csomagban is ad majd a gyártó. Ezek egyike például a biztonsági csomag, amely bel- és kültéri kamerákat, egy központi vezérlőegységet, egy tabletet és távoli felügyelet szolgáltatást tartalmaz, saját felhővel, vagyis havidíj nélkül. A rendszer természetesen WiFi hálózattal működik, és okostelefonnal vezérelhető.

Ezután ismét 4K-ra került a sor, mégpedig az UHD Alliance szövetség kapcsán, amelynek tagja a Panasonic és egy sor filmgyártó, a cél pedig természetesen az, hogy minél jobb képminőséget érjenek el a termékek. A Panasonic ezzel kapcsolatban bejelentette az első olyan Blu-ray lejátszót, igaz csak prototípus formájában, amely 4K-s Blu-ray lemezeket is képes lejátszani.

A tévék kapcsán fontos előrelépés, hogy a lineupban olyan modell is, lesz, amely a DCI színtér 98 százalékát képes lefedni.

Most egy éles váltással a Firefox OS-re terelődött a szó, mégpedig azért, mert a vállalat okostévéi között lesz olyan is, amely ezt az operációs rendszert használja (erről korábban már írtunk) – sőt, valójába minden 4K-s tévé ilyen lesz. Nagyon úgy tűnik, hogy az Android TV körül fogy a levegő, az LG, a Samsung és a Panasonic sem a Google (egyébként még el sem készült) operációs rendszere felé kacsintgat. Ami a teljes termékpalettát illeti, ezen összesen kilenc új olyan sorozat lesz, amelyben UHD panellel szerelt tévék lesznek.

Az üzleti termékek között szintén nagy a szerepe a képalkotásnak, főleg videofalakra kell gondolni, amelyek közül több üzemel már foci stadionokban, a Times Square-en illetve repülőtereken. A Panasonic bemutatott azonban egy érdekességet is, egy olyan kijelzőt, amely üvegbe építhető és transzparens. Ismét szóba került a 8K-s ipari kijelző, ez ugyan nem új, de azért érdekesnek érdekes, azt meg kell hagyni. Bár nem a Panasonic az első ilyen megoldással, de ez elvileg egy szállítható digitális hirdetőtábla.

Fujitsawa SST (Sustainable Smart Town) néven Tokió közelében megnyílt az első olyan falu, amely a Panasonic meglévő technológiáit alkalmazva a szokásoshoz képest legalább 70 százalékos energiaigény csökkenést mutat, de optimális feltételek között megtermel annyi energiát, amely szükséges számára. A rendszer elemeit nemcsak az energiatermelő megoldások, hanem az alacsony fogyasztású rendszerek is adják.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. szeptember 14., 08:00
2020. május 5., 12:00
2020. március 27., 08:00
Hozzászólások