- 2015. január 5., 13:42
Na, ki van otthon? Ez a kamera megmondja, és ha idegent lát, akkor még értesítést is küld róla.

Na, ki van otthon? Ez a kamera megmondja, és ha idegent lát, akkor még értesítést is küld róla.

A Netatmo egy európai, egészen pontosan francia vállalat, amely gondolt egyet, és új értelmet adott az arcfelismerési megoldásoknak. A vállalat fogott egy kamerát, és beépítette egy igényes, fémből készült hengerbe, pakolt bele némi elektronikát, WiFi adaptert és SD-kártya olvasót, és máris megszületett a Welcome – amely akár még egy intelligens biztonsági rendszernek is felfogható. Lényege az, hogy a szobában bárhova elhelyezhetjük, hogy aztán teljesen önállóan, mindenféle okostelefon vagy PC segítsége nélkül figyelje a környezetet, figyelje az embereket. Akiket fel is ismer, így minden pillanatban pontosan meg lehet mondani, hogy ki az, aki otthon tartózkodik. A dolog hasznos lehet a szülőknek, hiszen tudhatják, hogy otthon van-e a csemete (akár még azt is, hogy mikor érkezett haza), de ellenőrizhetik akár azt is, hogy a bébicsősz nem merészkedett-e a lakás tiltott helyeire.

Emellett a Welcome biztonsági megoldásként is szóba jöhet, mivel felismeri azt is, ha idegen van otthon – az összes imént felsorolt esetben riasztást/értesítést küld a tulajdonos telefonjára, adott esetben természetesen a behatoló képével együtt. Az értesítések viszont letilthatók, akár személyenként vagy eseménytípusonként is.

Érdekes megoldás, hogy bár a készülék a vállalat saját felhőjéhez is kapcsolódik, az adatokat helyben, saját memóriakártyáján tárolja – ami elsősorban nem hely- vagy költségtakarékossági okok miatt van így, hanem azért, mert így a személyiségi jogok biztosan nem sérülnek (hiszen a vállalat nem jut semmilyen információhoz). Hogy egy esetleges rablási kísérletnél az elkövetők arca biztosan meglegyen, a kütyü minden „eseményhez” fotókat is készít, és ezekből néhányat azért a felhőbe is feltölt. A képminőséget a nagyfelbontású (Full HD) szenzor mellett 130 fokos látószöggel bíró optika és az éjjellátáshoz infra LED is segíti.

A platform azt is lehetővé teszi, hogy okostelefonról bárhol ellenőrizzük az eseményeket, és persze arra is van mód, hogy a kamera élőképét más eszközre streameljük. A távoli kapcsolathoz Android, iOS vagy PC/Mac (lényegében internet) szükséges.

A Netatmo Welcome valamikor a nyár elején érkezik majd, ára egyelőre nem ismert.

Hozzászólások