- 2015. január 5., 16:39
Az Egeetouch nevő vállalat kifejlesztett egy olyan lakatot, amely NFC segítségével nyitható és zárható.

Az Egeetouch nevő vállalat kifejlesztett egy olyan lakatot, amely NFC segítségével nyitható és zárható.

A szerkezet egyelőre csak prototípus, de igazából már piacérett; viszont nem önállóan kerül majd forgalomba, hanem a bőröndgyártók vehetik meg, hogy beépítsék termékeikbe. A lakat(ok) működési elve egyszerű: van rajta egy gomb, azt meg kell nyomni, majd hozzá kell érinteni a zárhoz a megfelelően beállított NFC-s telefont, és a zárak már ki is oldanak. A kütyü nemcsak Androiddal, hanem iPhone-nal is kompatibilis, mégpedig oly módon, hogy a lakat mellé jár egy matrica is, amit az iPhone hátuljára lehet felragasztani. Az Egeetouchtól megtudtuk, hogy a lakat minden további nélkül működhetne Bluetoothszal is, de azért az NFC mellett döntöttek, hogy a lakatokat még véletlenül se lehessen a nyitáshoz szükséges „jel” megszerzésével feltörni. A Bluetoothnál erre azért lett volna esély, mivel annak hatótávolsága több tíz méter (is lehet).

A lakat természetesen saját áramforrással rendelkezik, amely több tízezer nyitási ciklusra elegendő. Felmerülhet a kérdés hogy a TSA örül-e a kütyüknek; a válasz az, hogy igen, mivel a gyártó minden modellje (a beépíthetők és az önállóan használhatók is) megkapta a szervezet tanúsítványát, így ha valaki repülővel utazik, és biztonsági okokból fel kell nyitni a csomagját, akkor a hatóság a lakat sérülése nélkül tudja ezt megtenni. És fontos azért azt is megemlíteni, hogy az NFC-s nyitási módszer csak egy kényelmi szolgáltatás, a lakatok természetesen kulccsal is nyithatók (a kulcsok a gyári szett részei). Ami még érdekes lehet, az az USB port a lakatok oldalán, amellyel adott esetben szintén nyitni lehet a zárat, de a beépített akkumulátor töltéséről is lehet segítségével gondoskodni.

Amennyiben az Egeetouch és a bőröndgyártók tárgyalása eredményes lesz, úgy az első tárolók az NFC-s zárral akár már az év első felében megjelenhetnek.

Címkék
Hozzászólások