- 2015. január 6., 10:49
És a gyártó állítása szerint a plazmatévékkel elérhető élményhez megint sikerült kicsit közelebb kerülni.

És a gyártó állítása szerint a plazmatévékkel elérhető élményhez megint sikerült kicsit közelebb kerülni.

A Panasonic 2015-ös csúcsmodellje a CX850-es nevet kapta, természetesen a széria 4K-s tévéket takar és tagjai még közelebb kerültek ahhoz, hogy a plazmatévéknél megszokott élményt tudják nyújtani. Egyelőre két változat lesz, egy 65 és egy 55 colos modell, de mivel a zászlóshajókról van szó, lehet, hogy ezek nem is kapnak kisebb méretű testvért vagy testvéreket.

A Panasonic sajtóközleménye szerint a tévében új fejlesztésű panel dolgozik (bármit jelentsen ez, mivel ezt az egységet nem a japán gyártó fejleszti, tehát egyelőre még nem tudjuk, hogy mi benne az új), amelynek egyik előnye, hogy képes a DCI színspektrum 98 százalékának lefedésére Ez azonban csak a 65 colos modellnél igaz, a kisebb változat 90%-os értékkel bír. Ez a Studio Master Drive megoldással (RGB helyett RGBCMY színképzés az elektronikában) együtt élethű színeket és tökéletes átmeneteket eredményez, az elődmodellekben lévő local dimming további finomítása (Local Dimming Pro) pedig mély feketéket és nagy kontrasztot ad. A képfeldolgozásért, azon belül is a 4K-s felskálázásért négymagos rendszerchip felel – a Panasonic tévékkel e téren eddig nem volt gond, úgy véljük, hogy ezután sem lesz.

A tévék érdekessége, hogy majdnem rendelkeznek a THX 4K tanúsítvánnyal – szinte biztos, hogy a készülékek meg fogják kapni a minősítést, de a CES-es bejelentés idejére még nem sikerült átfuttatni a dolgot az adminisztráción.

Ahogyan a sajtótájékoztatón elhangzott, az okostévé rendszer már Firefox OS alapú – egyelőre nem tudjuk, hogy ez mit jelent, de holnap igyekszünk sort keríteni a kipróbálására. A Panasonic mindenesetre egyelőre nem megy az LG és a Samsung után, abban az értelemben legalábbis, hogy saját OS kifejlesztésébe nem fogott bele. De a Google-féle Android TV körül így is fogy a levegő. A platform egyébként Life+Screen Smart TV nevet kapta, és a Panasonic szerint nagy ugrás a korábbi rendszerhez képest. A Firefox OS-alapú okostévé rendszer lehetővé teszi többek között a kedvenc csatornák, alkalmazások, weboldalak “leszúrását”, vagyis az okostévé funkciók kényelmesebb elérését. Ide kapcsolódik a HEVC és a VP9 támogatás 4K-s anyagoknál, ami újabb streaming szolgáltatások bekapcsolását teszi lehetővé. A my Home Screen 2 és a Xumo Guide a tartalomfogyasztást teszik kényelmesebbé, utóbbi a viselkedésünk alapján ajánl különféle tartalmakat.

Érdekesség, hogy a tévé támogatja a Control4-féle Simple Device Discovery Protocolt (SDDP), amivel különféle smart eszközökhöz tud kapcsolódni; így a tévé a smart home rendszer központja is lehet. Ez logikus lépés, csoda, hogy a rivális gyártók egyelőre nem gondolkodnak hasonlóban. Persze ami késik, nem múlik...

Címkék