- 2015. január 6., 14:51
A HP új monitoraival bizonyítja, hogy nem csak a felbontásversenyben vesz részt, hanem újat is tud mutatni.

A HP új monitoraival bizonyítja, hogy nem csak a felbontásversenyben vesz részt, hanem újat is tud mutatni.

A CES alatt standján igazi monitordömping várja a látogatókat, ami a HP-t ismerve azt jelenti, hogy a monitorok ismét léphetnek előre egy fejlettségi szintet, amelyet jellemzően nem a felbontásban mérünk. A legnagyobb durranás a 23,6 colos Full HD monitor (ugye, hogy nem UHD?), amelynek neve Zvr Virtual Reality Display. Ez egy passzív 3D-s szemüveggel használható monitor, amelynek négy kamerája figyeli fejünk mozgását és a szemünket, és az alapján állítja elő a térhatást, éppen hova nézünk. A kép interaktív, egy furcsa tollal mozgathatjuk a képen lévő – felhasználását tekintve biztosra vesszük – munkadarabot. A monitort iskolák, mérnöki laborok és tervezőirodák számára kívánják értékesíteni, játékot rá egyelőre ne is várjunk. A vele előállított „blended reality”, azaz kevert valóság szemkövető rendszerét egyébként évekkel ezelőtt már láthattuk a Fraunhofer Intézet standján. A HP-nak bizonyára megtetszett a megoldás.

A közeljövőt látszólag az asztali ívelt monitorok fogják meghatározni, a HP 27 és 34 colos kijelzői nem azonos képarányúak. A kisebbik Pavilion 27c 16:9 képarányú, Full HD felbontású, amelyen VGA, HDMI portok is találhatók, MHL támogatással. A nagyobb Envy 34c 21:9-es, felbontása 3440 x 1440 képpont. Mivel széles, két monitort is kivált, de filmet is remekül lehet nézni rajta. Két HDMI portja mellett DisplayPort csatlakozóval is rendelkezik.

Tetszik vagy nem, 4K-s monitor nélkül a nagyok már nem jelennek meg, a HP Z27s (27 col, 749 dollár); a Z24s (24 col, 549 dollár) egyaránt 3840 x 2160 képpont felbontású, 16:9-es monitorok. Pivot móddal, DisplayPort, DVI, HDMI, Mini-DisplayPort, MHL és három USB 3.0 csatlakozókkal vannak ellátva. Ismerik a PIP, PBP módokat, ami a magas felbontásukat kihasználhatóvá teszi több képforrás esetén is.

A HP monitorok nagyágyúja egyébként 5K-s, a Z27q felbontása 5120 x 2880, IPS paneles, fényereje 300 nit. Ha telik rá, márciusban 1299 dollárért (kb. 350 000 forint) akár meg is vásárolhatjuk.

Címkék