- 2015. január 8., 20:55
Úgy tűnik, hogy túl sok saját ötlet nincsen a Tizen felhasználói felületében, de a webOS másolása is elég lehet.

Egyelőre úgy tűnik, hogy túl sok saját ötlet nincsen a Tizen felhasználói felületében, de a webOS másolása is elég lehet.

A Tizen hivatalosan még nem kapta meg végleges formáját és tudását, de már így is meg lehetett nézni a platformot működés közben. A helyzet az, hogy a koreai gyártó mérnökei szemérmetlenül másolták le az LG-féle webOS-t, a rendszer így hozzávetőlegesen ugyanazokkal az előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. A vezérléshez használatos távirányító egy levegőben működő egér, amely a Magic Motion kontrollertől annyiban különbözik, hogy ahhoz, hogy egérként működjék, meg kell érinteni az OK gombot – ilyen megoldást korábban a Philipstől is láttunk már. A kontroller még nem végleges darab, de valószínűleg elég közel áll hozzá; a hátsó részén az ujjak számára kialakított mélyedésekkel is rendelkezik, hogy minél kényelmesebben lehessen tartani.

A klasszikus főképernyő eltűnt, helyette a Smart gomb megnyomására kártyák ugranak elő. Az appokat két csoportba rendezte a Samsung, az egyikben minden mostanában használt szoftver (és bemenet) látszik, a másikban pedig azok, amelyeket a vállalat ajánl. A kettő között egyszerűen lehet váltani. Az elindított appok nem záródnak be, ha már nem használjuk őket, így ha például a YouTube-ot futtattuk, majd inkább tévét nézünk, később pedig újra a YouTube-ra kerülne a sor, akkor nagyon gyors indításra lehet számítani. Viszont feladatkezelő (egyelőre) nincsen, az appok között csak a kártyás menü ismételt behívásával és a szoftver kiválasztásával lehet váltani. A főképernyőre kiférő alkalmazások száma limitált, ezért a Tizen is azokat az appokat helyezi előtérbe, amelyeket gyakran használunk.

Az alkalmazásbolt már most tele van appokkal (az persze kérdéses, hogy mi lesz, ha Magyarországról indítunk el egy tizenes tévét). A Tizen hadrendbe állítása a klasszikus menüre is hatással van egyébként, amely nem a megszokott formában, oldalt jelenik meg, hanem a képernyő felső részén, egy vékony csíkban – legalábbis a főbb csoportok. Ha pedig tévét nézünk, akkora az egér megmozgatásával kapunk néhány felugró ikont, amelyekkel gyorsabban hozzáférhetünk a leggyakrabban szükséges funkciókhoz (EPG, beállítások, virtuális távirányító).

Habár a Tizen az eddigi információk alapján egyértelműen az webOS lemásolásának tűnik, az Samusng egy dolgot biztos, hogy jobban csinál, mint legnagyobb riválisa: minden 2015-ös készülékre ezt a rendszer telepíti. Ez pedig, hiába az egyéves lemaradás, rögtön lépéselőnyt jelenthet az LG-vel szemben.Címkék
Hozzászólások