- 2015. január 9., 15:32
Úgy tűnik, hogy az idei CES a félkész okostévé rendszerek kiállítása, mert a Panasonic standján is csak egy fél dem

Úgy tűnik, hogy az idei CES a félkész okostévé rendszerek kiállítása, mert a Panasonic standján is csak egy fél demó futott.

Ugyanis a Firefox OS sem készült el teljesen, így csak egy néhány lépésből álló bemutatót lehetett megnézni. Szerencsére ez elég volt ahhoz, hogy az interfész alapvető tulajdonságait megismerjük: a Firefox OS éppen úgy, mint a webOS vagy a Tizen, az élőkép felett jelenik meg, viszont dominánsabb módon; az egyes funkciókat reprezentáló körök nem a kijelző alsó vagy felső részéhez közel ugranak fel, hanem pontosan a tévé közepén. A választási lehetőségeket elég nagy körök szimbolizálják, ezekből egyszerre legfeljebb négy fér ki a kijelzőre. Alapesetben az élőkép, az alkalmazások és az eszközök „köre” jelenik meg, és bármelyiket is választjuk ki, alatta kicsiben a három leggyakrabban használt csatorna, alkalmazás vagy forrás is láthatóvá válik.


A sajtótájékoztatón már pedzegette a Panasonic, hogy a Firefox OS lehetőséget ad majd a tartalmak „leszúrására”; nos, ez azt jelenti, hogy a kedvenc csatornákat, alkalmazásokat vagy akár bemeneteket is kitehetjük a főmenübe, az ily módon kiválasztott kedvencek pedig ezután a kezdőlapról, az alap hármas után lesznek elérhetők.

Ami az appokat illeti, ezeket egyelőre nem lehetett kipróbálni, de mivel a Firefox OS teljes egészében web alapú, nem olyan nehéz elképzelni, hogy az egyes alkalmazások hogyan működnek majd. A kínálatot a YouTube mellett számos más streaming szolgáltató is színesíti (majd), bár ezt egyelőre csak az amerikai kínálat alapján mondjuk, az még kérdéses, hogy hazánkban a sokféle szoftver közül pontosan melyek lesznek elérhetők.

Sajnos ennél behatóbban nem tudtuk tanulmányozni a Firefox OS-t a Panasonicnál, és egyelőre azt sem tudjuk, hogy milyen távirányítót kapunk majd a vezérléshez. Annyi viszont már most látszik, hogy bár a legjobban kétségtelenül egy levegőben működő egérrel lehet majd irányítani ezt az operációs rendszert is, az UI felépítése olyan, hogy akár egy sima D-Pad segítségével is gyorsan lehessen rajta „közlekedni”. Remélhetőleg hamarosan kapunk majd egy tesztkészüléket, és akkor a Firefox OS-t sokkal alaposabban is meg fogjuk tudni vizsgálni.

Címkék