- 2015. január 9., 19:28
Az egyik érdekes és ötletes, a másik nem biztos, hogy hasznos, mert csak gyors betekintést ad.

Az egyik érdekes és ötletes, a másik nem biztos, hogy hasznos, mert csak gyors betekintést ad.

Több olyan SD-kártya is van már a piacon, amely lehetővé teszi, hogy a kártya tartalmát kényelmesen, kártyaolvasó nélkül is megnézhessük, ráadásul úgy, hogy az adattárolót a legtöbb eseten még csak ki sem kell venni a fényképezőből. Házon belül ilyen a FlashAir széria, de biztosan mindenki ismeri az Eye-Fi márkát is. A Toshiba most bejelentett kártyáiba viszont NFC kerül, így ez a termékvonal nem az adatátvitelre helyezi a hangsúlyt, hanem arra, hogy gyorsan megnézhessük, mi van egy adott kártyán – kártyaolvasó nélkül, csupán egy megfelelő telefon vagy táblagép segítségével.

A dolog egyszerűen működik: le kell tölteni (és fel kell telepíteni) a Memory Card Preview nevű alkalmazást, és ha ez megvan, akkor hozzá kell érinteni a telefont a memóriakártyához. A szoftver az NFC chip segítségével kiolvassa a kártyán lévő teljes és szabad kapacitást, megmutatja a tárolt adatok mennyiségét típus szerint, és néhány képet is megmutat (legfeljebb 16-ot), hogy tudjuk, milyen jellegű fotók találhatók az adott kártyán.

Egyszerű, az tény, de abban nem vagyunk biztosak, hogy gyors is a dolog, legalábbis nem gyorsabb, mintha ugyanerre a célra egy notebookot használnánk. Persze a dolog akkor nem rossz, ha nincsen nálunk notebook, viszont nem tudjuk, hogy akkor miért akarnánk tudni, mi van a kártyán. És erre igazából a standon sem tudták megadni a választ. A kártya mindenesetre 8, 16 és 32 GB-os méretben lesz elérhető, UHS szerinti 1-es sebességbesorolással. Az NFC-s kártyákat februártól lehet majd megvásárolni, áruk egyelőre nem ismert.

A Toshiba emellett bejelentette a FlashAir III szériát is, amely a megszokott módon arra jó, hogy az adattároló tartalmát WiFi segítségével továbbítsuk telefonra/notebookra. A nagy durranás itt az, hogy a vállalat megoldotta, hogy a telefonnal egyszerre tudjunk a kártyához illetve más hozzáférési pontoz kapcsolódni, így a mobil aközben is lóghat az interneten, hogy képeket tölt le a memóriakártyáról. A képek menedzselésében a telefonra letölthető FlashAir szoftver nyújt segítséget. A FlashAir III kártyák 16 és 32 GB-os változatban lesznek elérhetőek márciustól, 80 illetve 100 dolláros áron.