- 2016. január 5., 15:52
Az újabb gépeken a MagSafe helyett használható megoldást és mobil Apple Watch töltőt villantott a Griffin.

Az Apple notebookjainak egyik legjobb tulajdonsága a MagSafe csatlakozó volt, hiszen a mágneses töltő csatlakozó biztosította, hogy a konnektorba bedugott masinát semmiképpen se verjük le az asztalról: ha véletlenül belebotlottunk a zsinórba, akkor a mágnes egyszerűen elengedett, a notebook pedig az asztalon maradt. Igen ám, de az Apple a legutóbbi termékváltásnál úgy döntött, hogy az USB Type-C csatlakozóban rejlő lehetőségeket kihasználva már nem épít külön töltőcsatlakozót a gépeibe – és ezzel a MagSafe megoldásnak egy csapásra búcsút inthettünk. Volna, ha nem lenne a Griffin, amelynek mérnökei kitalálták, hogyan lehetne a vész esetén magától „leoldó” kapcsolódási mechanizmust alkalmazni az újabb gépeknél is.

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot: adapterrel. A kábel a tervek szerint áprilistól lesz kapható, 40 dolláros áron. Ebből valószínűleg elég sok jut majd az Apple-nek is, vagyis a vállalatnak sikerült kitalálnia, hogyan lehet megoldani azt, hogy az egyik kényelmi funkcióból fizetős, hasznot termelő extra váljék. Visszatérve a kábelre egyébként, elvileg természetesen semmin akadálya nem lenne annak, hogy más gyártók notebookjaihoz is készüljön adapter, a Griffin egyelőre azonban nem tervezi, hogy alternatív csatlakozókat (vagy legalább csatlakozó fejeket) piacra dobjon; ennek az oka pedig valószínűleg az, hogy az Apple-lel kötött megállapodás kizárólagosságot is tartalmaz.

A Griffin másik érdekessége egy mobil töltő volt, amely azért volt különleges, mert nem telefonok, hanem az Apple Watch töltésére lehet használni, mégpedig kábel és bölcső nélkül. Az órát mágneses megoldás tartja a helyén, a töltő kapacitása pedig 1300 mAh – ezzel kb. kétszer lehet feltölteni a Watchot. Ez a kiegészítő valamikor a második negyedév során kerül majd piacra, 80 dolláros áron.

Habár a bejegyzésben az árakat dollárban adtuk meg, a Griffin nemcsak az USA-ban forgalmazza termékeit, hanem Európában (és azon belül Magyarországon) is – a fenti megjelenési dátumok tehát az európai piacra is vonatkoznak. A kontinensünkön érvényes árakkal ugyanakkor nem szolgált a gyártó.

Címkék
Hozzászólások