- 2016. január 5., 18:53
Itt a megoldás: tegyél szenzorokat a polcokra és kamerát a hűtőbe! Nem a legszofisztikáltabb megoldás, de működik!

A Smarter nevű startup elhozott néhány érdekes prototípust a CES-re: nyomásérzékeny szenzorokat és egy hűtőbe szerelhető kamerát például. Előbbi Mats névre hallgat, és egy négyzetes alapterületű, egy vagy több elemből álló lapos kütyü, amely képes érzékelni, hogy van-e rajta valami. Ebből könnyű kitalálni, hogyan működik: a spájz vagy a hűtő polcaira kell rakni, a dolgokat pedig egyszerűen csak rá kell helyezni.

No, azért nem csak arról van szó, hogy mindent odadobunk, mivel a szenzor érzékeny, egyetlen modulja négy érzékelési pontot tartalmaz. Vagyis ha jó helyre tesszük, akkor akár négyféle hozzávaló fogyási ütemét is tudjuk követni. A trükk a dologban az, hogy a szenzorokhoz jár némi elektronika is, amely elküldi a felhőbe a készletezési adatokat, és amikor vásárolni megyünk, akkor gyorsan összeírja, hogy mi az, amit feltétlenül kell venni – sőt, még azt is megmondja, ha valamiből nem fér már több a polcra. A rendszer használata annyi fegyelmet igényel, hogy rendet kell tartani, és a dolgokat mindig ugyanoda kell tenni – elvégre nem lenne jó, ha méz helyett spagettiszószt vinnénk haza. Mivel a kommunikáció nem Bluetooth kapcsolaton működik, hanem WiFi-vel, nincsen korlátozás az egy háztartásban használható elemek számában (illetve igen, de ez a routeren múlik). Az érzékelők várhatóan a nyár végén jelennek meg, áruk mérettől függően 80 és 100 dollár között változik majd.

A Smarter másik érdekessége a hűtőbe építhető kamera, amely egyrészt bírja a sarkvidéki életet, másrészt nagy látószögű objektív került bele. A kamera szoftvere az ételeket nem tudja felismerni, az ötlet vele kapcsolatban inkább az, hogy a közértből is tudjuk ellenőrizni, hogy van-e még vaj, paradicsom vagy felvágott.

A gyártó újdonságainak sorát az okoskancsó (iKettle 2.0, tényleg így hívják) és a Detect zárják, előbbi egy távolról indítható vízforraló, amely a benne lévő vízmennyiséget is tudja merni, utóbbi pedig egy olyan kütyü, ami elvileg a nem okos készülékek működését is meg tudja tanulni, hogy aztán figyelmeztetéseket küldjön – például akkor, ha a sütő előmelegítése elkészült, és belerakhatjuk az ételt.

Címkék
Hozzászólások