- 2016. január 5., 15:53
A profi versenyzők valójában már használják, idén a tömegekhez is eljuthat.

Az In-e-Motion síelőknek kifejlesztett légzsákját a profik közül sokan már régóta használják, tehát nem egy teljesen új termékről van szó – a gyártója azért hozta el a CES-re, mert hamarosan elkészülhet a mainstream változat, amit a hobbi sportolók is meg fognak tudni vásárolni. Persze a légzsák nem lesz olcsó, de az 1200 dolláros ár, figyelembe véve, hogy kapunk nyakvédelmet, mellkas- és hátvédelmet, valamint hasvédelmet, nem is olyan sok.

A légzsák lelke a csatlakoztatott okostelefon, amely Bluetooth kapcsolaton keresztül kommunikál a légzsákkal: a mobil a beépített szenzorok alapján elemzi a síelő mozgását, és ha esést vélelmez, akkor a légzsák megfelelő kamráját az esés nagyságának megfelelő mértékben felfújja, ez pedig a becsapódás erejét nagy mértékben csökkenti. A rendszer reakcióideje 100 ms, érdekessége pedig az, hogy a sielők mozgásának elemzését közösségi alapon végzi: vagyis minél többen használják, annál pontosabb lesz a kütyü, annál inkább csak a valódi, komoly eséseknél fog bekapcsolni.

A mostani verziónak extra funkciója ezen kívül nincsen, de mivel az app könnyen fejleszthető, a következő változatba várhatóan már automatikus segélyhívó funkciók is bekerülnek: ha esést követően a síelő nem mozog, akkor a telefon SMS-ben például segítséget fog tudni kérni, mégpedig a pontos pozíció megadásával.

Címkék