- 2016. január 6., 19:59
Sokan már nagyon várták a világ legnagyobb VOD szolgálgatóját – ők lesznek most, akik nagyot csalódnak.

Elindult Magyarországon a Netflix, amelyet számítógépről, Google Castról, okostelefonról és még egy sor már termékről már lehet is használni, hamarosan pedig az okostévékre is le lehet majd tölteni azt az alkalmazást, amivel az online téka kínálatához hozzá lehet férni. Az okostévés alkalmazások természetesen már készen vannak, hiszen például az USA-ban évek óta lehet őket használni, csupán arra van szükség, hogy a gyártók engedélyezzék a használatát a régióban is – ez minden bizonnyal napok, maximum hetek kérdése.

A Netflix üzleti modellje alapján átalánydíjas szolgáltatást nyújt, vagyis havi 8, 10 vagy 12 dolláros előfizetési díjért cserébe korlátlan használatot ígér. A régiós kínálat azonban egyelőre nagyon vékony, és a filmek is többnyire csak eredeti nyelven érhetők el, magyar szinkronos és vagy feliratos alkotások nincsenek – trükközni persze lehet, de aki betartja a szabályokat, annak egyelőre ennyi jut. Habár a technológia engedné, egyelőre kérdéses, hogy szinkron illetve feliratok mikor kerülhetnek a filmek mellé, mivel ezek jogaival többségében nem a Netflixszel szerződésben lévő filmstúdiók rendelkeznek.

Az eltérő árú előfizetések eltérő minőséget jelentenek, és különbség van közöttük abban is, hogy egyszerre hány eszközzel tudjuk használni a szolgáltatást. A legolcsóbb csomagnál SD felbontás és egy eszköz, a középső csomagnál Full HD felbontás és két eszköz, a legdrágább előfizetésnél pedig UHD (4K) felbontás és négy eszköz a limit.

A szűkös kínálat miatt a Netflix egyelőre nem igazán tűnik ütős alternatívának a régióban, a hasonló hazai szolgáltatások előnyben vannak. A platform megjelenése mégis nagyon fontos tényező, mivel olcsóságával felkavarhatja az állóvizet. A kínálat pedig idővel biztos, hogy bővülni fog, nincsen kétségünk afelől, hogy egy év múlva a Netflix már minden szempontból versenyképes lesz – ebben az esetben pedig a hazai szereplőknek is lépnie kell, és végre beköszönhet az olcsó VOD szolgáltatók kora idehaza is.

Címkék
Hozzászólások