- 2016. január 6., 08:43
Kipróbáltunk egy univerzális távirányítót, ami érdekes koncepció alapján működik.
Hirdetés


some text

A smart remote by sevenhugs egy új ötlet szerint működik: az irányítandó készülék kiválasztásához egyszerűen csak az adott kütyü felé kell mutatni vele, mire az érintőképernyőjén megjelennek az adott eszköz lehetőségei, hogy válasszunk közülük. A kontroller egyelőre csak prototípusként működik, a standon viszont láttuk a végleges verziót is – a kettő között főleg az a különbség, hogy előbbi jóval vastagabb.

A távirányító helyzetének meghatározásához három konnektorba illeszthető intelligens kapcsolót is kell használni, amelyek azonban hasznos kiegészítők, mivel nemcsak háromszögeléshez, hanem a régi lámpák „felokosításához” is lehet őket használni. A távirányító beprogramozása a kütyün magán történik; először a vezérelni kívánt eszköz helyét kell megadni úgy, hogy egyszerűen csak fölé helyezzük a kontrollert. Ha ezzel megvagyunk, akkor ki kell választani, hogy pontosan milyen készülékről van szó – ez természetesen azért kell, hogy a távirányító tudja, milyen parancsokat lehet használni. A felprogramozás után már indulhat is a kapcsolgatás

A gyakorlatban a pozícionálás nekünk nem tűnt meggyőzőnek, de mivel a rendszert szobai használatra tervezték, könnyen lehet, hogy ezt csak annak tudhatjuk be, hogy a helymeghatározásban fontos adapterek az optimálisnál messzebb voltak, így gyenge volt a jelük. Az ötlet mindenesetre jó, hiszen az okosotthonoknál nem az lesz a fő kérdés, hogy az egyes rendszerek mit tudnak és mit nem, hanem az, hogyan lehet őket irányítani. Amelyik gyártó előáll a legkényelmesebb megoldással, az fogja vinni a piacot – ha pár éven belül valóban a kütyük többsége okos lesz, akkor egy szobában simán lesz 10-12 belőlük, és nagyon nem mindegy, hogy amikor le szeretnénk mondjuk kapcsolni a lámpát, akkor a rámutat, megnyom és kikapcsol verzió, vagy a telefon elővesz, app elindít, listából kiválaszt, funkciót megkeres, megnyom és (végre valahára) kikapcsol verzió valósul meg. A Sevenhugs mindenesetre bizakodó, a felmérések alapján a közösségi finanszírozási kampány, amely februárban indul, sikeres lesz, azt követően pedig a gyártás és a forgalmazás szeptemberben indulhat meg. A távirányítót és a három jeladós konnektort tartalmazó szett ára várhatóan 200 dollár lesz.

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek